Torte Dzintara laiva no Kurzemes gardumu konkursa uzvarētājas 1
Torte var tapt ne tikai no biskvīta un putukrējuma, bet arī no rudzu maizes un biezpiena, šo salikumu papildinot ar citiem produktiem. Lūkosim, kā tas izdevies čaklajām kurzemniecēm.
Maija sākumā Skrundas pilsētas svētku ietvaros notika Kurzemes reģiona konkurss “Biezpiena un maizes gardumi”, kurā piedalījās 17 dalībnieku no desmit novadiem. Ieraugot vienkop dažādu paaudžu kulināru veikumu, varēja vien apbrīnot cilvēku izdomu un čaklumu. Uz diviem gariem galdiem bija sarindotas gan kūciņas mājiņu veidolā, gan klasiskās tortes, kas vizuāli līdzinājās kuģim vai lācim, gan gardumu plate un biguzis.
To pagatavošanai konkursa dalībnieki bija izmantojuši ne tikai rudzu maizi un biezpienu, bet arī sieru, krējumu, sviestu, dārzeņus, augļus, ogas, kūpinātu siļķi un gaļu, ķirbju biezeni, cidoniju un plūškoka sīrupu, čili un apelsīnu krēmu. Kopumā gardumi svēra ap 70 kilogramu.
1. vieta. Silvija Mame, Liepājas tehnikuma skolotāja
Torte Dzintara laiva
Pirmajam biskvītam
• 200 g “Lāču” rudzu rīvmaizes
• 200 g sviesta
• 200 g cukura
• 4 olas
• 50 g trekna piena
Atlaidinātu sviestu saputo ar cukuru. Pievieno olas un atkal saputo, līdz masa kļūst gaiši dzeltena. Iemaisa rudzu rīvmaizi un pienu.
Cep +180 °C aptuveni 30 minūtes.
Otrajam biskvītam
• 200 g “Lāču” baltmaizes rīvmaizes
• 200 g cukura
• 9 olas
• 100 g saldā krējuma
Olu dzeltenumus saputo ar cukuru. Pakāpeniski pievieno baltmaizes rīvmaizi un saldo krējumu, samaisa. Iecilā atsevišķi saputotus olu baltumus un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī +180 °C.
Pirmajam pildījumam
• 700 g biezpiena
• 300 g “Smiltenes piena” krēmsiera
• 400 g cukura
• 250 g saldā krējuma
• Citrona miziņa
Biezpienu divas reizes izmaļ, pievieno krēmsieru, cukuru un rīvētu citrona miziņu.
Saldo krējumu saputo ar daļu cukura un iemaisa biezpiena masā.
Otrajam pildījumam
• 800 g biezpiena
• 300 g ķirbja biezeņa
• Cidoniju sīrups (pēc garšas)
• 200 g saldā krējuma
• 300 g cukura
• 45 g želatīna
• Citrona sula (pēc garšas).
Divas reizes izmaltam biezpienam pievieno iepriekš izvārītu ķirbja biezeni, cidoniju sulu un daļu cukura, pēc tam – saputotu saldo krējumu ar cukuru, citrona sulu un želatīnu.
Rotā ar citrona čipsiem, kivi pulveri, rudzu rupjmaizi un svaigiem ziediem.