Tonizējošs sīrups no ingvera saknes 0
Sastāvdaļas
• 200 g ingvera saknes
• 3 citroni
• 4–5 ēdamkarotes medus
Ingvera sakni nomazgā, nomizo un sagriež sīkos gabaliņos. Citronu nomizo, sagriež šķēlītēs un katru šķēlīti – mazos gabaliņos. Svarīgi, lai nazis būtu ass un griežot no citrona neiztecētu visa sula. Ingveru un citronu saliek burciņā un pārlej ar šķidru medu. Visu samaisa. Pārliek marlīti vai salveti un ļauj divas diennaktis nostāvēties ledusskapī. Pēc tam nokāš sietiņā un piespiež masu ar karoti, lai no citrona iztek visa sula. Lieto atšķaidītu ar siltu ūdeni. Pietiek ar 3–4 ēdamkarotēm uz krūzi ūdens. Ja gribas pikantāku garšu, var pievienot vairāk sīrupa. Dzēriens ir bagāts ar vitamīniem un labi tonizē visai dienai. Izlieto nedēļas laikā.
UZZIŅA
Kombinējot ingvera sakni ar citrusaugļiem, mūsu pašu mežrozītēm un medu, var iegūt sildošus, imunitāti paaugstinošus un tonizējošus dzērienus.
Ingvera sakne satur B, C un E vitamīnu, kā arī magniju, fosforu, kāliju, nātriju, dzelzi un cinku. Šī sakne dod enerģiju, možumu un tonusu visai dienai, labi palīdz, ja ir nelaba dūša, tā veicina gremošanu. Ingvers paaugstina imunitāti un noder, ja gadījies saaukstēties, saslimt ar gripu vai līdzīgu vīrusa saslimšanu. Ingvers ar medu un citronu ir labs līdzeklis cīņai ar pirmajiem saaukstēšanās simptomiem, ne reizi vien pārbaudīts – atnāc no darba vakarā savārdzis, uztaisi stipru ingvera tēju ar medu, lēnām izdzer un piekod pa citrona šķēlītei. Vakara gaitā šādi notiesājot veselu citronu un izdzerot 2–3 glāzes tējas, no rīta atkal esi možs un spirgts. Austrumu medicīna sakni iesaka dažādu slimību ārstēšanai, bet tas darāms kompetenta ājurvēdas ārsta uzraudzībā.