Tomātu veidošanas pamatprincipi. Svarīgi, lai izvairītos no slimībām 0
Kā jāveido indeterminantie tomāti? JĀNIS SAULKRASTOS
Tomātu kolekcionārs Jānis Andersons teic, ka tas atkarīgs no siltumnīcas platības. Ja starp indeterminanto šķirņu (augi ar nepārtrauktu galvenā dzinuma augšanu) stādiem ir pietiekami liels attālums (60–80 cm), tos var laist uz divām galotnēm. Mazās siltumnīcās parasti stāda blīvāk; tad augstos tomātus audzē ar vienu galotni. Atstājot augiem vairākas galotnes, veidojas daudz lapu, noēnojums, mitrums, izplatās slimības.
Tomātiem katrā lapu žāklē intensīvi aug pazarītes, tās izņem, kad dzinumi sasnieguši 5–7 cm garumu. Atsevišķām šķirnēm strauji veidojas lielas, rupjas pazares, tās saudzīgi izlauž, bet palikušās brūces dezinficē. Šim nolūkam labi noder pelnu putriņa: gatavo no parastiem krāsns pelniem, ko samitrina ar ūdeni, papildus pievienojot joda šķīdumu.
Jānis Andersons atgādina – baidoties no infekcijas briesmām, nedrīkst pārcensties, tomātus atlapojot, jo tā var panākt pretēju efektu – pārāk ātri un par daudz no lapām atbrīvotiem augiem veidojas mazāka izmēra augļi, tomātiem rodas barošanās traucējumi. Veģetācijas periodā lapas jāizlauž tikai tad, kad tās augam vairs nav vajadzīgas, t.i., tās noveco, kļūst raibas, sāk červelēties.
Pēc Jāņiem audzētājs iesaka tomātus profilaktiski miglot, lai pasargātu no slimībām. Darba šķidrumu gatavo, apsmidzināšanai paredzētajam ūdenim pievienojot zilos graudiņus (ūdenim jābūt intensīvā aveņu rozā krāsā), borskābi (tējkarote uz 10 l ūdens) un joda šķīdumu (1–2 pilieni uz litru ūdens).