Tomātu un ķirbja biezzupa ar kressalātiem un dārzeņu lavašu 0
Sastāvdaļas: (4 porcijas) 2 lielās bundžas vai 1,5 litrs konservētu tomātu savā sulā (bez sāls), 200 g ķirbja, 2 puravi, 2 burkāni, sarkanais sīpols, sīpols, 4–5 daiviņas ķiploka, 80 g lobītu mandeļu, 500 g saldētu garneļu, baziliks, eļļa cepšanai, valriekstu vai cita eļļa, sauja kressalātu, lavaša lielā lapa vai tortiljas ripas, 2 paprikas, puse Ķīnas kāposta (baltā daļa), šķēle no nelielas kāpostgalvas, 100 g saldētu pākšu pupiņu, puse citrona, gabaliņš čili pipara, bumbiņa Mozzarellas siera (var izmantot jebkuru svaigo sieru), sāls, pipari.
Kā gatavot?
Gatavo biezzupu. Vienu puravu pārgriež un izmazgā, balto daļu sagriež ripiņās. Ķirbi, burkānu, sarkano sīpolu sagriež nelielos gabalos, sakapā ķiploku. Katlā lej nedaudz eļļas un viegli apcep dārzeņus, nedaudz sasutina kopā. Ielej konservētos tomātus, pieliek mandeles un visu 10 minūtes pavāra uz nelielas uguns, beigās pieliek baziliku. Visu sablendē.
Burkāns un ķirbis neitralizē tomāta skābumu, mandeles piešķir biezzupai tumīgumu.
Gatavo uzkodu. Ķīnas kāposta balto daļu smalki sagriež. Iztīra un sagriež strēmelītēs abas paprikas, purava balto daļu, kāpostu, burkānu, sīpolu. Pākšu pupiņas atkausē un pārgriež gareniski. Čili sasmalcina. Visam uzbārsta sāli, piparus, pārlaista citrona sulu un viegli sajauc.
Izklāj lavaša plāksni. Liek sagriezto dārzeņu miksli un virsū – ripiņās sagrieztu Mozarellu. Satin glītā rullītī. Ja izmanto svaigo sieru, ar to pārsmērē lavašu un tikai tad liek virsū dārzeņus.
Pasniedzot biezzupu, tai piepilina valriekstu eļļu – tā pastiprina labo garšu. Katrā šķīvī liek garneles, kressalātus vai citus pirmos zaļumus.
Klāt pasniedz pildīto lavaša uzkodu.
Gatavojas pavāre Ineta Grēniņa