Tomātu sēklas pirms sēšanas mērcē sodas šķīdumā vai degvīnā. Tomātu kolekcionāri dalās pieredzē 0
Šogad pirmo gadu mums būs siltumnīca. Gribu audzēt tomātus. Kad tie būtu jāiesēj? MĀRIS TALSU NOVADĀ
Ar sēšanu nevajag steigties
Tomātu kolekcionārs, A. Sildes dārznieku entuziastu kluba Tomāts biedrs Valdis Pūliņš uzsver: “Ar sēju nevajag steigties, jo tad dēsti būs izstīdzējuši, pārauguši, pārkoksnējušies, un to saknes podā saaugušas lielā kamolā.”
Stādot tomātus siltumnīcā maija vidū–beigās (šajā laikā vairs nav jāuztraucas par salnām, arī zeme ir sasilusi), dēstu audzēšanas laiks prasīs 45–50 dienas. Dārznieks ik gadu tomātus sēj aprīļa sākumā, līdz mēneša vidum. Lai tomāti ātrāk sāktu ražot (aptuveni par divām nedēļām agrāk), pirms sējas viņš sēklas diennakti mērcē dzeramās sodas šķīdumā (5 grami sodas izšķīdina 1 litrā karsta ūdens). Lai ietaupītu vietu sākuma periodā, sēj pa vienai sēkliņai (var sēt arī pa divām sēkliņām, tās izvietojot ligzdiņas stūros) kasetēs ar 252 ligzdām, SIA Silu kūdra ražotajā kūdras substrāta maisījumā F200.
Valdis Pūliņš sēklas diedzē speciāli ierīkotā skapī – tam augšējā plauktā uzstādītas dēstiem paredzētās Flora spuldzes, kas rada zilu gaismu. Tomāti siltumā sadīgst pēc 4–10 dienām. Parādoties dīgstiem, audzētājs tos nekavējoties sāk norūdīt, lai neizstīdzētu, – ik dienu sējumus pārvieto uz siltumnīcu, bet vakarā pārnes atpakaļ uz istabu. Apmēram pēc divām nedēļām, kad augi norūdīti, tos piķē 1 litra podos, kur tie aug līdz izstādīšanai siltumnīcā.
Kolekcionārs uzskata, ka, audzējot bagātinātā kūdras substrātā, 45–50 audzēšanas dienu laikā papildmēslošana dēstiem nav vajadzīga. Turpretī dārza augsnē audzētiem dēstiem gan jādod papildmēslojums, izmantojot, piemēram, humusvielu ekstraktu (ieteikto devu, kas norādīta uz iepakojuma, vēl atšķaida uz pusi).
Pārstāda vairākas reizes
Citāda pieredze dēstu audzēšanā ir tomātu kolekcionāram Jānim Andersonam. Viņš katru gadu sēj tomātus 15.–20. martā, rēķinot, ka tie izaugs 55–60 dienās. Sēklas pirms sējas dezinficē, 10–15 minūtes mērcējot 38% degvīnā (tas palīdz augiem imunitātes stiprināšanā). Pēc tam tās noskalo, apžāvē. Sējai izmanto bagātinātu kūdras substrātu, kam nedaudz pievienots biohumuss jeb slieku komposts. Sēj kastītēs – rindiņās, katrā pa 4–5 šķirnēm, no katras pa 7–8 sēklām. Sējumus vispirms 2–3 dienas atdzesē vēsā telpā (+12…+14 °C), piemēram, pieliekamajā kambarī. Pēc tam tos pārvieto +25 °C temperatūrā, katlutelpā, turot zem lampām. Pirmie tomātu dīgsti parādās pēc 48 stundām. Kad sējeņiem izveidojušās īstās lapiņas, tos izretināti izpiķē kastītēs. Paaugušos dēstus vēlāk (30–35 dienas pēc sējas) pārstāda 10×10 cm podiņos, kur tie aug līdz izstādīšanai paliekošā vietā. Kāpēc augi tik bieži jāpārstāda? Audzētājs skaidro, ka iesakņojušies tomāti siltumā parasti sāk straujāk augt, stiepties garumā, sevišķi, ja dēstu audzēšanas laikā neizdodas dienā tiem nodrošināt nepieciešamo +17…+18 °C, bet naktī +13…+14 °C temperatūru. Ikreiz pārpiķējot augus, tiem tiek nobremzēta straujā augšana, tomāti neizstīdzē. Audzētājs piebilst, ka dēstiem audzēšanas laikā nepieciešama papildmēslošana, var izmantot, piemēram, Vito mēslojumu. Dēsti ir gatavi stādīšanai siltumnīcā uz 5.–10. maiju. Šajā laikā var uznākt salnas, tad audzētājs savā siltumnīcā ieslēdz sildierīces.