Tomātu biezenis ziemas krājumiem 0
Ja ir daudz ļoti gatavu, pat ieplaisājušu tomātu, bet laika konservēt nav, var vārīt biezeni. Tomātus pārgriež uz pusēm, izņem cieto vidu, kur dārzeņa kātiņš, un katlā sablendē ar visu mizu un sēklām. Ilgi kuļot, masā tiek daudz gaisa, līdz ar to karsējot būs ļoti daudz putu. Vāra uz nelielas uguns, ik pa laikam noņemot putas, līdz masa samazinās par ceturto daļu. Tomāti vārās savā nodabā (10 litru katls uz nelielas uguns jāvāra aptuveni 1,5–2 stundas) un nav jāpieskata. Ja negribas biezenī just mizas gabaliņus un sēklas, to izkāš caur smalku caurduri. Karstu pilda tīrās burkās, uzskrūvē vāciņus un liek pagrabā. Masa ir pašķidra, bet tā labi saglabājas līdz nākamajai ražai.
Pirms liešanas burkās biezenim var pievienot sāli un cukuru, bet praksē pārbaudīts, ka glabājas arī bez piedevām. Ziemā to izmanto dažādām mērcēm. Mazliet iebiezinot ar kartupeļu vai kukurūzas cieti, pieberot sāli un cukuru, izdodas gards kečups. Labi noder pie zupām – tās ir aromātiskākas un pikantākas, jo īpaši pupiņu un dārzeņu zupas.