Uzzinām vairāk par ziemas un saldējamiem tomātiem 0
“Lūdzu, pastāstiet par ziemas un saldējamiem tomātiem!” RUDĪTE TALSOS
Tomātu kolekcionāre, dārzkopības entuziastu kluba “Tomāts” Valmieras nodaļas pārstāve Natālija Zeltiņa stāsta, ka laikus novāktus (veselus, zaļus) ziemas tomātus mājas apstākļos var glabāt un gatavināt vairākus mēnešus – tiem ir biezāka miza nekā agrākām šķirnēm, kam augļi ienākas vasarā. Audzētājas kolekcijā ir divas ziemas šķirnes:
• ‘Ziemas Žirafe’ – vēla šķirne. Augļi ir vidēji lieli, dzeltenoranži, bez izteikta aromāta. Var uzglabāt līdz pat martam. Augums nav ierobežots. Galveno galotni ieteicams nokniebt jūlija beigās, lai varētu briest augļi;
• ‘Rudens Velte’ – ražīga šķirne ar sarkanoranžiem augļiem, kam ir izteikta tomātu garša. Pirmie augļi ienākas rudenī, pārējie – pakāpeniski līdz decembra beigām. Augs apmēram 1,5 m garš.
Šo šķirņu augļus ieteicams novākt septembrī pirms salnām. Ķekarus ar visiem augļiem nogriež pie stublāja, liek kastītē vienā kārtā un uzglabā sausā, vēsā telpā (aptuveni +15 °C temperatūrā). Augļiem jāsagulst brīvi, tie nedrīkst būt saspiesti un novietoti mitrās telpās. Ziemā kastītes regulāri jāpārbauda, izlasot bojātos tomātus.
Saldēšanai Natālija Zeltiņa iesaka izmantot eksperimentālo šķirni ‘Roma’, kuras izcelsmes valsts ir Austrija. Sarkanie, 6–7 cm garie, 4 cm platie plūmjveida augļi ir gaļīgi, blīvi, miltaini, satur maz ūdens, tāpēc piemēroti saldēšanai (ziemā var izmantot salātiem, sautējumiem). Krūms ir kompakts, zems, izturīgs pret slimībām, aug ar vairākām galotnītēm. Jūlija beigās ieteicams izkniebt visus liekos ziedus, lai tie neatņem spēku ražas veidošanai. No krūma var iegūt pāris kilogramu augļu. Sēklas pagaidām nav pieejamas, jo iegūtas no kolekcionāra. Ja šķirne sevi būs labi parādījusi, interesentiem ‘Romas’ sēklas būs pieejamas pēc divām sezonām.
Abu iepriekš minēto šķirņu stādus nākamgad maija sākumā varēs iegādāties pie Natālijas Zeltiņas (Beverīnas novada Brenguļu pagastā).