Toksikologi satraukti: Latvijā jauna tendence – cilvēki ēd mušmires. Kāpēc? 10
Toksikologus satrauc tendence, kuras pieaugums novērots pēdējos piecos gadu laikā. Arvien biežāk cilvēki ēduši sarkanās mušmires. Nevis tāpēc, ka tās sajauktu ar sarkanajām bērzlapēm, bet speciāli, lai apreibinātos, vēstīja “TV3 Ziņas”.
“Zaļā mušmire izraisa aknu bojājumus, kuru dēļ var nomirt.
Ir sēnes, kas rada nervu sistēmas bojājumus,” skaidro toksikoloģijas un sepses klīnikas reanimatologs Roberts Stašinskis.
Taču toksikologus satrauc kāda cita arvien pieaugoša tendence – cilvēku uzturā nonāk sarkanās mušmires. Nevis tāpēc, ka tās sajauktu ar sarkanajām bērzlapēm, bet sarkanās mušmires apzināti tiek vāktas, lai no tām apreibinātos.
“Tā ir zināma tendence pēdējos piecus gadus, un šo pacientu skaits noteikti ir ar tendenci pieaugt. Sarkanā mušmire rada alkohola reibumam līdzīgu stāvokli, jo darbojas uz tiem pašiem receptoriem,” norāda Stašinskis
Toksikologi stāsta, – bieži vien cilvēki sarkanās mušmires dodas ēst uz mežu, nevis nes mājās.
Šādi cilvēki, kuriem apziņas stāvoklis traucēts, mušmiru afektā bieži pakrīt mežā, ir novēmušies un apčurājušies.
“Nokrīt nevarīgs, bezspēcīgs bezsamaņā, mežā ir slapjš un auksts, viņš tur var arī nosalt un iet bojāt. Gandrīz katru gadu mums regulāri tiek atvesti pacienti no meža. Šie saindēšanās gadījumi līdz šim nav beigušies ar pacientu invaliditāti un nāvi, tā ka tas ir pozitīvi,” saka Stašinskis.
Izrādās, daļa cilvēku sarkanās mušmires izžāvē ziemas krājumiem, jo apreibinošās vielas žāvēšanas procesā neiet zudībā.