Cik daudz E vitamīna ir smiltsērkšķos? 0
Lasīju, ka smiltsērkšķi satur E vitamīnu. Ja ēd daudz smiltsērkšķu ogu, vai ar tām var nodrošināt šā vitamīna nepieciešamību uzturā? A. Andersone Tukuma novadā
Smiltsērkšķu ogas ir labs E vitamīna (tokoferola) avots. Latvijas Valsts Augļkopības institūta vadošās pētnieces Dalijas Segliņas veiktajos pētījumos noskaidrots, cik daudz šā vitamīna ir 100 gramos svaigu dažādu šķirņu smiltsērkšķu ogu. Piemēram, ‘Trofimovskaja’ ogas satur 28,6 mg, ‘Prozračnaja’ – 27,5 mg, ‘Podarok Sadu’ – 32 mg, ‘Botaņičeskaja Ļubiteļskaja’ – 17,8 mg, ‘Lučistaja’ – 16,8 mg, ‘Augustinka’ – 17,5 mg E vitamīna.
E vitamīns ir spēcīgs antioksidants, kas aizsargā organismu no ārējās vides faktoru kaitīgās ietekmes, mazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, piedalās vielmaiņas procesos, veicina brūču dzīšanu, stiprina nervu sistēmu. E vitamīns pieder pie taukos šķīstošo vitamīnu grupas. Tas veicina muskuļu darbību, pārējo taukos šķīstošo vitamīnu (A, D, F, K) uzkrāšanos organismā, palīdz novērst iekaisumus, kavē organisma novecošanos.
Šā vitamīna deficīts organismā izraisa sirdsdarbības traucējumus, muskuļu spēka un tonusa samazināšanos, vēnu paplašināšanos, nogurumu pat pēc nelielas fiziskās slodzes.
Vislabāk vitamīnus uzņemt ar pilnvērtīgu, daudzveidīgu uzturu. Smiltsērkšķu eļļa, ogas un sula nav vienīgie E vitamīna avoti. Daudz E vitamīna ir graudu dīgstos, auzu pārslās, mandelēs, saulespuķu sēklās, augu eļļā, olas dzeltenumā, lociņos, pētersīļos. Protams, var lietot arī aptiekā piedāvātos vitamīnus, bet tad, ja tas patiešām nepieciešams un to iesaka ārsts.