Foto – Shutterstock

Tīteņkāpostiem trūkst sēklas 2

“Kas ir tīteņkāposti, ko tirgo lielveikalos?” MAIJA BAUSKAS NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
Kārlis Streips: “No kurienes šis kretīns gūst pārliecību, ka viņam ir tiesības par to kaut ko spriest?”
Veselam
Stradiņa slimnīcā krīzes situācija – ar “ātrajiem” atvestie pacienti pie slimnīcas mašīnā spiesti gaidīt pat vairāk nekā 2 stundas 26
Kokteilis
6 zodiaka zīmes, kam nepiemīt ne mazākās līdera dotības 25
Lasīt citas ziņas

Tīteņkāpostus pērn pirmie Latvijā sāka audzēt SIA “Dimdiņi”, iestādot tos divu hektāru platībā. Uzņēmuma agronoms Māris Dārziņš stāsta, ka tīteņkāposti ir speciāli izveidotas šķirnes, kas īso kacenu dēļ piemērotas kāpostu tīteņu gatavošanai. Saimniecībā audzētas šķirnes ‘Gunma F1’ un ‘Tamarindo F1’ – abas ienākas aptuveni simt dienās. Lai gan galviņas izskatās lielas, tās ir čauganas (sver nedaudz virs kilograma), saldas, ar augstu uzturvērtību. Atšķirībā no citām balto galviņkāpostu šķirnēm, kas veido blīvas galviņas, tīteņkāpostiem lapiņas viegli nolobās un ir lielas.

Novāktā raža pēc iespējas ātrāk jārealizē, jo galviņas ļoti slikti glabājas. SIA “Dimdiņi” tos mēģināja glabāt koka konteineros noliktavā ap 0 °C temperatūrā, tomēr pat tad tīteņkāposti drīz vien sāka strauji bojāties (parādījās pelējums, dažādas puves). Lai nerastos zaudējumi, ražotāji no tiem gatavoja Smailos kāpostus. Secināja, ka tīteņkāposti skābēšanai tomēr nav īsti piemēroti, jo galviņas nav blīvas, tās grūti saēvelēt. Tātad vislabāk realizēt svaigā veidā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pašlaik arī mazie zemnieki izrādījuši interesi par tīteņkāpostu audzēšanu, taču to sēklas pagaidām var iegādāties tikai Holandē.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.