Tīteņi no skābēta kāposta lapām 0
Ar ķimenēm, ar burkāniem, ar ķimenēm un burkāniem, ar dzērvenēm, ar bietēm un ananasiem. Ar tik dažādām piedevām var celt galdā skābētus kāpostus, kas ir teju vai obligāta ziemas maltīšu sastāvdaļa.
Šāds apgalvojums ir pamatots, jo skābētiem kāpostiem ir augsta uzturvērtība. Tajos atrodami B grupas vitamīni, C un K vitamīns, kalcijs, dzelzs, fosfors, sērs, cinks un minerālvielas, daudz šķiedrvielu, toties maz kaloriju. Tāpēc tie, kas ātrā laikā grib zaudēt dažus kilogramus, var ievērot skābo kāpostu diētu. Šis produkts stimulē vielmaiņu un dod ilgstošu sātu.
Teju piecpadsmit gadu pašu audzētos kāpostus vairumā skābē piemājas saimniecības ražotnes “Kāpostnīca” īpašniece Iveta Ļekūne, kuras pūrā ir arī vairāku skābētu kāpostu ēdienu receptes. Lūk, dažas no tām.
Sastāvdaļas
• 1 skābēta kāpostgalva
• 1 kg liellopa un cūkas maltās gaļas
• 125 g (paciņa) vārītu rīsu
• 400 ml saldā krējuma
• 2–3 burkāni
• 1 sīpols
• 2–3 ķiploka daiviņas
• sāls un pipari (ja vēlas – vēl kādas garšvielas)
Pagatavošana.
Malto gaļu mīca kopā ar smalki sagrieztu sīpolu, saspiestām ķiploka daiviņām, sāli, pipariem, citām garšvielām pēc izvēles. Pievieno vārītus rīsus.
Skābētā kāposta lapām nedaudz izdauza kacenus. Uz lapas liek aptuveni sauju maltās gaļas ar rīsiem. Ietin, aizloka un apcep sviestā. Pēc tam tīteņus kārto dziļā pannā vai pīlē, uzlej ūdeni tā, lai līdz pusei nosedz tīteņus, uzliek vāku un aptuveni 30 minūtes cep cepeškrāsnī +170 °C.
Lai pagatavotu mērci, uz pannas sviestā apcep sarīvētus burkānus, kuriem uzbārstīts sāls. Pievieno saldo krējumu.
Kad tīteņi izcepti, tos izņem no cepeškrāsns, uzlej burkānu mērci un uz plīts pasutina aptuveni 20 minūtes.