Foto – Shutterstock

Tītara gaļa mazulim – vai laba? 0

Vai tītara gaļu, kas pirkta veikalā un, visticamāk, ievesta no Polijas, drīkst dot gadu vecam bērnam? DZIDRA P.

Reklāma
Reklāma
“Baidens nolēmis skaisti aiziet no dzīves, paņemot sev līdzi ievērojamu daļu cilvēces.” Medvedevs biedē ar Trešo pasaules karu
TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

Mazuļa maltītei tītara gaļu nav ieteicams pirkt lielveikalos, jo tur ir putnu fabrikās audzētā produkcija. Putnus ļoti īsā laikā uzbaro, dodot barību, kas satur sojas un gaļas miltus (gatavo no vistu kauliem un iekšējiem orgāniem). Lai putni ātrāk augtu, maltītei pievieno stimulatorus, bet, lai neslimotu, – antibiotikas. Tāpēc tītara gaļu vislabāk iegādāties tirgū no zināmiem zemniekiem vai ekoproduktu veikalos. Arī specializētajos veikalos “Tītariņš” Rīgā, Avotu ielā 2 un Zemitāna laukumā 1, piedāvā tikai svaigu tītara gaļu. Vēl to var iegādāties no tītaru audzētājiem saimniecībā “Zvirgzdkalni RB”, iepriekš pasūtot (mob. tālr. 26382850).

“Veselības centra 4” pediatre un ģimenes ārste Brigita Vesele un medmāsa Elita Morozova uzsver, ka tītara gaļā ir maz piesātināto tauku, tā nesatur ogļhidrātus, toties sastāvā ietilpst vērtīgas minerālvielas, vitamīni, arī dzelzs un olbaltumvielas. – Gadu vecs bērns aug, attīstās, ir aktīvs, tāpēc viņam nepieciešama enerģija. Olbaltumvielas to nodrošina, – skaidro speciālistes. – Bērnam ieteicams dot ne tikai gaļu, bet arī zivis un olas, kas tāpat satur olbaltumvielas. Katru no šiem produktiem uzturā var iekļaut divas dienas, tad ņem citu olbaltumvielu avotu, lai bērna ēdienkartē būtu dažādība.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pediatre iesaka mazuļa maltītei izvēlēties liesu gaļu, jo tajā ir vairāk olbaltumvielu, piemēram, tītara stilbu, vistas krūtiņu, truša gaļu, cūkas vai liellopa šķiņķi vai fileju. Gatavojot tītara gaļu, labāk neizmantot eļļu un taukus, bet tvaicēt, vārīt vai sautēt, lai tā nezaudētu vērtīgās vielas. – Gadu vecam mazulim nav daudz zobu, tādēļ gaļa jāsamaļ vai smalki jāsakapā. Tā labi sader ar dārzeņiem, kurus var sablendēt kopā ar vārītu vai tvaicētu gaļu, bet var arī pagatavot tvaicētas kotletes.

Mazuļa ēdiens noteikti nedrīkst būt trekns, piparots un sāļš.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.