Tiramisu – desertu karaliene 1
Autors: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Sastāvdaļas
• 250 g svaigā siera Mascarpone
• 3 olu dzeltenumi
• 5 ēdamkarotes cukura
• 1 paciņa cepumu “Dāmu pirkstiņi”
• 1 krūze stipras kafijas (vislabāk – espreso)
• 2 ēdamkarotes kakao pulvera
Pagatavošana.
Cukuru ieber traukā, pārlej 3 ēdamkarotes ūdens, liek uz plīts un vāra sīrupu. Olu dzeltenumus saputo, tad pievieno karsto sīrupu. Augstajā temperatūrā tiks noplaucētas olas, uzsver konditore Maija Kaire. Kad olu dzeltenumi uzputojušies, pievieno svaigo sieru Mascarpone un turpina putot – jāraugās, lai masu nesakultu sviestā un arī lai neveidotos kunkulīši.
Cepumus ar cukuroto pusi uz augšu ātri iemērc kafijā (tai var pievienot nedaudz brendija, konjaka vai kafijas liķiera) un ar cepumiem noklāj četrstūra formas trauka apakšu, pa virsu uzklāj pusi siera masas. Turpina ar cepumu un tad atlikušo siera kārtu. Pārkaisa ar kakao pulveri un liek ledusskapī vismaz uz pāris stundām.
Ļoti labi garšo kopā ar svaigām ogām, ar apelsīniem vai mandarīniem.
Ja vēlas, daļai svaigā siera masas var pievienot ogas, piemēram, upenes, un arī mazliet balzama. Tad uz cepumiem kārto vienu kārtu parastās svaigās siera masas, nākamo – ar ogu un alkohola piedevu.
Var arī uzreiz taisīt nelielas tiramisu porcijas – katram ēdējam nelielā trauciņā.