Recepte. Našķis bez cukura un ozolzīļu želeja 0
Viktorijas patriotiskie našķi
Nelietojam cukuru. Saldumus gatavoju no datelēm, medus, riekstiem. Visiem šie našķi ļoti garšo. Tos viegli pagatavot, ja ir labs virtuves kombains. Šos našķīšus var uzglabāt ledusskapī nedēļu vai pat divas.
Baltās bumbiņas
Kokosa skaidiņas (vēlams samalt kafijas dzirnaviņās) liek virtuves kombainā, pieliek rīvētu citrona miziņu, citrona sulu no puses vai vesela citrona, šķipsniņu sāls. Sāk malt un tad pakāpeniski pievieno medu, līdz viss sāk savelties tādā kā bumbā.
No masas ar rokām saveļ mazas bumbiņas, apviļā skaidiņās.
Sārtās bumbiņas
Mandeles samaļ kafijas dzirnavās līdz miltu konsistencei (var uzreiz kombainā, bet tad iznāk rupjāks malums). Pusi mandeļu var aizstāt ar neitrālām sēklām – saulespuķu vai sezama, der arī kokosa skaidiņas. Es vienmēr piemaļu arī nedaudz linsēklu.
Liek virtuves kombainā, iemaisa šķipsnu sāls, sāk pamazām pievienot dateles un žāvētas dzērvenes (nedaudz). Dateles jāņem mīkstās, sulīgās. Ja izmanto pavisam sažāvētās, tās uz nakti iemērcē, pirms gatavošanas nospiež saujā, lai notek liekais ūdens. Maļ, līdz masa viendabīga.
Ar rokām veido mazas bumbiņas, tās apviļā sakapātās žāvētās dzērvenēs vai sēklu maisījumā.
Interesanti: Dotorimuk jeb ozolzīļu želeja Korejas gaumē
Zīles izloba, sakapā pēc iespējas smalkāk, izžāvē, samaļ pulverī.
Aplej ar ūdeni, atstāj uz nakti, kamēr viss pulveris nosēžas. Nākamajā dienā nolej ūdeni. Tā dara četras reizes, četras dienas, kamēr izskalots viss rūgtums. Pēc tam izskaloto pulveri aplej ar ūdeni, pievieno mazliet sāls un maisot vāra – kādas 15 minūtes.
Atdzesē ledusskapī. Želeju sagriež gabaliņos.
Šo želeju var ēst kopā ar lapu un dārzeņu salātiem, pārlej ar mērci, kas gatavota no sezama eļļas, sojas mērces, klāt grauzdētas sezama sēkliņas, kapāti lociņi, ķiploks, čili pārslas un medus.