Tempura latviešu gaumē 1
Paredzēts: 4 personām
Gatavošana: 30 minūtes
Sastāvdaļas:
Ola – 1 gab.
Gardu Muti Cidoniju zelteris – 220 ml, ledus auksts
Milti – 220 g
Tīģergarneles – 12 gab.
Zivs – 100–150 g
Saldais kartupelis – 1 gab.
Sīpols – 1 gab.
Paprika – 1 gab.
Lielas sēnes – 8 gab.
Sezama sēkliņas, apgrauzdētas
Mārrutki – 75 g
Sojas mērce – 200 ml
Japāņu vīns mirin – 200 ml
Augu eļļa cepšanai
Pagatavošana:
Sagatavo mērci – sajauc sojas mērci, vīnu un mārrutkus. Zivi sagriež 5×5 cm lielos gabaliņos. Garnelēm noņem čaulu, bet atstāj asti. Kartupeli pārgriež uz pusēm un tad sagriež 1 centimetra biezās šķēlēs. Papriku sagriež 2×5 cm gabalos. Sīpolu sadala 8 daiviņās. Sēnes atstāj veselas. Olu sakuļ ar dakšiņu, pielej klāt atdzesēto zelteri, samaisa, iesijā miltus un kārtīgi samaisa. Eļļu sakarsē līdz 180–190 grādiem, temperatūru pārbauda, mazu baltmaizes gabaliņu ieliekot eļļā, minūtes laikā tam jākļūst zeltaini brūnam. Dārzeņus, zivis un garneles apmērcē mīklā. Vispirms 2–3 minūtes vāra dārzeņus. Kad dārzeņi ir zeltaini brūni, tos izņem no eļļas un uzliek uz papīra dvieļa, lai nosusinās. Tad vāra garneles un zivi. Pasniedz kā piedevu ar rīsiem, kam var uzkaisīt grauzdētas sezama sēkliņas, ja vēlas. Mērce paredzēta vārītiem dārzeņiem, garnelēm un zivij, tomēr iesaku to likt arī uz rīsiem.