Tinteszivs ravioli ar garnelēm un spinātu mērci 0
Sastāvdaļas mīklai
* glāze miltu
* 2 olas
* 2 ēdamkarotes olīveļļas
* 2 tējkarotes tinteszivs krāsas (nopērkama, piemēram, Reaton vai Gastronome)
* šķipsna sāls
* ola ravioli lipināšanai
Pildījumam
* 80 g jeb liela sauja spinātu
* 150 g jeb sauja svaigu, nevārītu garneļu
* vidējs šalotes sīpols (var likt parasto sīpolu)
* pusglāze baltvīna
* 3 ķiploka daivas
* daži timiāna zariņi
* ēdamkarote sviesta
* čili (ja vēlas)
* sāls un pipari
Spinātu mērcei
* sauja spinātu
* ēdamkarote sviesta
* vidēja izmēra sīpols
* ķiploka daiviņa
* timiāna zariņš
* glāze baltvīna
* pusglāze saldā krējuma
* sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana.
Gatavo ravioli mīklu. Miltus ber kaudzītē, vidū izveido bedrīti, iesit olas, pievieno sāli, olīveļļu un tinteszivs tinti. Mīca diezgan stingru, tomēr vijīgu mīklu, kas līp pie pirkstiem. Tā būs melna, jo klāt ir tinteszivs krāsa. Mīklu vienu stundu patur ledusskapī, lai milti uzbriest.
Gatavo pildījumu. Sviestā apcep smalki sagrieztus sīpolus, čili, ķiploku, pieber sāli un piparus, pielej baltvīnu. Novāra lieko šķidrumu. Pievieno spinātus un, kad tie saplakuši, izceļ uz dēļa un sakapā.
Garneles smalki sakapā, noliek atsevišķi.
Mīklu izņem no ledusskapja un ļoti plāni izveltnē (vislabāk, ja ir ierīce, ar ko gatavo pastu). No mīklas var izspiest aplīšus vai to sagriezt kvadrātos. Var likt divus aplīšus un vidū pildījumu, kā katram labāk patīk. Pildījumam ņem pustējkaroti garneļu un tikpat daudz spinātu. Ravioli maliņas apziež ar olas dzeltenumu un aizlipina. Vāra 3–5 minūtēs ūdenī, kam pievienots nedaudz sāls.
Gatavo spinātu mērci. Sakapātu sīpolu apcep sviestā, pieber timiānu, sakapātu ķiploku, nedaudz sāls un piparu. Uzlej baltvīnu un vāra uz mazas uguns, kamēr novārās puse šķidruma. Nokāš, izspaida, lai sīpols atdod visu garšu. Tad pielej saldo krējumu un vāra, kamēr mērce sāk sabiezēt. Pievieno blanšētus spinātus un kārtīgi sablendē, lai mērce kļūst viendabīgi zaļa.
Pasniedzot galdā, tumšos un karstos ravioli papildina ar spirgti zaļo spinātu mērci.
Pavāra piebilde
Klāt var pagatavot burkānu un zirnīšu biezeņus, tie lieliski kontrastēs ar tumšo ravioli krāsu. Burkānu biezenim šos dārzeņus uzvāra, nokāš, bet šķidrumu neizlej. Masu blendē, pa druskai pielejot šķidrumu, kamēr veidojas biezeņa konsistence. Ja vēlas, pieber sāli. Blendējot pievieno arī ēdamkaroti auksta sviesta. Līdzīgi gatavo zaļo zirnīšu biezeni, tikai sablendēto izrīvē caur sietu, lai atdalītu miziņas. Labāk izdodas no saldētiem zirnīšiem.