Tikai šķipsniņa garšvielas asafetīdas un – nav sūdzību par vēderu 0
“Daudzās Austrumu receptēs minēta asafetīda. Sapratu, ka to var izmantot sīpola un ķiploka vietā, bet vai tā ir? Kam šī garšviela noder?”
“Asafetīda ir garšviela, kas atgādina purava, ķiploka un buljona kombināciju, lai gan nav to burtiska kopija. Asafetīdu var lietot sīpola un ķiploka vietā, bet var arī kombinēt ar tiem,” uzsver veģetārās uztura skolas vegus.lv vadītāja Dita Lase.
Viņa piebilst, ka asafetīda ir interesanta, diezgan universāla garšviela, kas iederas jebkurā sāļajā ēdienā. “Ēdiens ar šādu piedevu šķiet sātīgāks, piesien dūšu, pat ja nepeld krējumā, sierā un taukos. Pievienojiet šķipsniņu biešu zupai, kādam lēcu ēdienam vai sacepiet kartupeļus ar maltu koriandru, asafetīdu un kurkumu. Protams, asafetīda perfekti iederas indiešu ēdienos, piemēram, karijā.”
Šo garšvielu iegūst no Centrālajā Āzijā savvaļā augoša, milzīgam fenhelim līdzīga lakstauga stumbriem un saknēm, tos izkaltējot saulē. Latvijā nopērkams maltas asafetīdas maisījums, kam parasti pievienoti milti un kurkuma.
Ģimenes ārste un ājurvēdas medicīnas speciāliste Ilona Ābele-Šrenka uzsver, ka asafetīda labvēlīgi iespaido gremošanas procesus organismā, uzlabo zarnu mikrofloru, samazina gāzu veidošanos. Šo garšvielu vēlams uzglabāt slēgtā traukā, jo tai ir mazliet sīvs aromāts. Tiklīdz dīvaino pulverīti ieber karstā pannā, tas pārvēršas un tīkami uzlabo garšas buķeti. Ēdienos var lietot kopā arī ar ingveru un kardamonu. Ļoti labi der visiem veģetārajiem ēdieniem, bet var izmantot arī citiem. Galvenais – maltītei jāpievieno pavisam nedaudz asafetīdas pulvera. Garšvielu var nopirkt ekoproduktu vai specializētajos veikalos, piemēram, Biotēka, Avokado, Gemoss.