Tievējam: veselības vai iedomāta tēla dēļ? 2
Ārste: Aptaukošanās nav savienojama ar labu veselību
Ik pavasari sporta klubi piedzīvo apmeklētāju, īpaši sieviešu, strauju skaita pieaugumu, jo tuvojas sauļošanās sezona, kad visām gribas būt slaidām. Tiesa, lielākajai daļai apņemšanās nodarboties ar fiziskām aktivitātēm apsīkst jau pēc viena mēneša, jo atbrīvoties no liekajiem kilogramiem nebūt nav tikpat viegli, kā tos uzkrāt. Ko šie ļaudis dara pēc tam? Visticamāk, ķeras pie kādas internetā nolūkotas diētas vai brīnumtabletēm, kas sola ātru rezultātu bez lielas piepūles, taču arī tās bieži vien nesniedz gaidīto rezultātu, bet var gadīties, ka pat iedragā veselību. Kā atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, nekaitējot sev? Un vai vienmēr obligāti jātiecas sasniegt gluži vai modeles figūru?
VIZMA VECVĒRDIŅA, “Veselības centra 4” ģimenes ārste: – Visiem cilvēkiem nav obligāti jābūt slaidiem kā modeļiem, bet, lai nekaitētu veselībai, tomēr zināmos svara kilogramos vajadzētu turēties. Tiesa, zinātnieki konstatējuši, ka sievietes, kurām uz vēdera ir nedaudz tauku, vieglāk pārcieš menopauzi, jo šie tauki satur sievišķo hormonu estrogēnu. Pavisam neliels tauku daudzums vēdera zonā pasargā arī no ļaundabīgiem audzējiem.
Bet te nav runa par tauku daudzumu, kas jau uzskatāms par aptaukošanos, uzsver ārste. Liekais svars, gluži pretēji, ir riska faktors iedzīvoties onkoloģiskās slimībās.
Ir pierādījumi, ka ģenētiku var ietekmēt gan uz slikto, gan uz labo pusi. Cilvēki, savā paaudzē uzkrājot lieko svaru, var izmainīt gēnus, ko nodod nākamajām paaudzēm. Tā nav fatāla ģenētika. Svarīga ir motivācija kaut ko darīt. 99% gadījumu liekā svara uzkrāšana saistīta ar dzīvesveidu, tikai 1% gadījumu tas veidojas endokrinoloģisku problēmu dēļ. Citiem vārdiem sakot, mēs apēdam pārāk daudz kaloriju un nespējam tās sadedzināt.
Uztura zinātniece: Nekādas diētas!
GUNA RIJKURE, uztura zinātniece: – Pilnībā bez tauku slānīša, tikai kauli, āda un muskuļi, cilvēks nedrīkst būt. Tauki ir vajadzīgi, lai tiktu uzsūkti tajos šķīstošie vitamīni un varētu notikt sievišķo un citu hormonu sintēze. No ķermeņa kopējā apjoma vīriešiem jābūt līdz 18 procentiem tauku, sievietēm – no 17 līdz 25 procentiem, maksimāli – līdz 30 procentiem. Ja sieviete ir pārāk tieva, draud lielas nepatikšanas, jo tauku trūkuma dēļ var pazust mēnešreizes. Šo problēmu bieži novēro meitenēm, kuras cieš no anoreksijas. Pat tiem pacientiem, kuri pie manis vēršas ar nolūku samazināt svaru, no ēdienkartes taukus pilnībā neizslēdzu. Labie tauki noteikti ir jāuzņem, un tiem jābūt organismā. Tie stiprina sirdi, asinsvadus, rada enerģiju. Labos taukus satur olīveļļa, rapšu, ķirbju, linsēklu eļļa, avokado, rieksti, treknās zivis – lasis, siļķe, skumbrija.
Ja ķermeņa masas indekss sasniedz 25 un vairāk, var pieaugt holesterīna līmenis, pastāv agrīnas aterosklerozes risks, var skart infarkts, insults, kā arī pastāv artrīta, žultsakmeņu, zarnu trakta un ginekoloģisko audzēju attīstības risks. Sievietēm ar lielu lieko svaru mēdz būt problēmas ieņemt bērnu vai arī var rasties komplikācijas dzemdībās. Ja sieviete ir izteikti apaļa, mēdz būt ļoti stipras mēnešreizes, tādas, ka jāsauc ātrā palīdzība.
Nevienu no zināmajām diētām nevaru ieteikt kā labu, kas palīdzētu samazināt svaru, nenodarot pāri veselībai. Atkinsona, Dikāna, Sautbīčas, Dīna Orniša un citas diētas – katrai no tām ir lielāki vai mazāki mīnusi. Neviena no tām nevar kļūt par ilgtermiņa dzīvesveidu. Šo diētu dēļ organismā neizbēgami radīsies kādas uzturvielas vai vitamīnu deficīts vai arī veselības problēmas. Piemēram, pie manis nesen vērsās divas jaunas sievietes, kurām pēc Dikāna diētas bija izveidojušies žultsakmeņi. Ja ir kāda vājā vieta, šī diēta, kas cilvēkam liek uzņemt daudz olbaltumvielu un tauku, bet atteikties no šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām, var izsaukt slimības saasinājumus vai radīt blakus saslimšanas. Ievērojot Dikāna diētu, var pieaugt holesterīna līmenis un organismā izveidoties B6 vitamīna trūkums, kā iespaidā var rasties problēmas ar nerviem. Līdzīgi cilvēka organismu ietekmē Atkinsa diēta. Arī tā paredz, ka jāēd daudz sarkanās gaļas, bet no ēdienkartes ir izslēgti dārzeņi. Tātad organisms uzņem daudz olbaltumvielu un piesātināto tauku, līdz ar to var pieaugt holesterīna līmenis, kas rada sirds un asinsvadu slimību attīstības risku, kā arī var rasties citas veselības problēmas. Dikāna un Atkinsona diētas ietekmē organismā var sākt trūkt vitamīnu, kalcija, kālija, magnija un folijskābes. Šīs diētas noteikti nedrīkst ievērot, ja gatavojaties ieņemt mazuli vai jau esat gaidībās. Atkinsa un Dikāna diētu ietekmē var rasties slikta elpa, nespēks, aizcietējumi, slikta dūša, pazemināties fiziskā aktivitāte, var būt pat krampji.
Uztura zinātniecei Gunai lūdzu paraksturot divas diētas, kuras kā efektīvas ieteica kāda interneta portāla pieredzes apmaiņas lappuses lietotāji. Pirmā diēta paredz, ka tievētājs vienu mēnesi brokastis un vakariņas aizstāj ar kefīrā izmērcētiem griķiem. Pusdienās ēd kā parasti zupu vai otro ēdienu, bet vidēju porciju. Otrā ieteiktā diēta paredz, ka cilvēks, kurš vēlas samazināt svaru, veselu mēnesi pārtiek tikai un vienīgi no biezputras, kas vārīta no vienas glāzes zirņu un trīs glāzēm rīsu, pievienojot šķipsniņu sāls. Uztura zinātniece teic, ka aizstāt kādu ēdienreizi, īpaši vakariņas, ar kefīrā izmērcētiem griķiem, nav nekas peļams. Īpaši tad, ja vakarā paredzēts, piemēram, laiskoties pie televizora un nav ieplānotas nekādas fiziskas aktivitātes. Kefīrā izmērcētu griķu vietā var izdzert glāzi paniņu ar linsēklām. Tiesa, šī diēta sevi attaisno tikai tad, ja palīdz mainīt ēšanas paradumus. Ja pēc laika atgriežas pie vecā dzīvesveida, tad jēgas nav nekādas.
Otrā ir klasiska mono diēta, ko pilnīgi noteikti nedrīkst ievērot, uzsver Guna Rijkure. Tievēšanas “brīnums” slēpjas tajā, ka organismam sākt trūkt uzturvielu, tāpēc tas sāk tērēt iekšējās rezerves. Šīs diētas iespaidā organismā izveidosies vitamīnu un minerālvielu – dzelzs, kalcija u. c. – deficīts. Lai samazinātu svaru, pareizākais ceļš ir nevis ievērot kādas brīnumdiētas, bet saprātīgi ēst, samazinot apēsto tauku daudzumu, un pietiekami daudz kustēties, uzsver uztura zinātniece.