“Tie kritēriji ir divi”: Uztura speciāliste skaidro, kāpēc jāēd maize un kādu maizi labāk izvēlēties 0
Kādu maizi labāk izvēlēties? Galvenie kritēriji ir divi – TV24 pavāršovā “La Dolce Vita. Ēd vesels!” norāda Guna Rijkure, uztura speciāliste, uztura zinātniece, “Veselības centra 4” un ģimenes veselības centra “Stārķa ligzda” uztura speciāliste.
“Viens ir sāls apjoms – jāskatās, lai šī sāls nebūtu vairāk par 1,2 gramiem. Ja mazāk – tas būs tikai foršāk,” viņa stāsta.
Otra būtiskā lieta – šķiedrvielu apjoms. Tam jābūt vismaz 6 gramiem.
“Ja sāls ir mazāk, tad šķiedrvielas – pēc iespējas vairāk,” G. Rijkure uzsver. Šie daudzumi jāskatās uz 100 gramiem produkta.
Viņa arī stāsta, ka laikā, kad viņa sāka praktizēt kā uztura speciāliste, bija izplatīts mīts, ka maize ir slikta. Bet kādēļ tad maizi tomēr ir jāēd?
“Mūsu platuma grādos tas ir galvenais šķiedrvielu avots ikdienā. Un mums tās šķiedrvielas ir vajadzīgas, lai būtu ilgstošāka sāta sajūta un arī lai gremošanas sistēma tiktu attīrīta – tās šķiedrvielas faktiski tā kā tāda slotiņa strādā iekšā,” uztura speciāliste skaidro.