Testējam piparkūku mīklas: ar kuru vieglāk strādāt un kā atšķiras sastāvs 0
Lai arī piparkūku mīklu nav grūti pagatavot, daudzi aizņemtajā pirmssvētku laikā izvēlas to nopirkt jau gatavu veikalā. Cik ražotāju, tik atšķirīgu mīklu! Tāpēc testējam, ar kuru ir vieglāk strādāt un kā atšķiras to sastāvs.
Cukurs netiek žēlots
Pilnīgi pietiekami, ja uz kilogramu mīklas pievieno 200–300 gramu cukura, bet, izpētot mīklu sastāvu, atklājas, ka tajās pat divas reizes atšķiras cukura daudzums (sk. tabulu). Ja tā par daudz, cepums iznāk šķebinoši salds. Turklāt bērni tā uzņem ļoti daudz cukura, jo reti kurš apēd vienu piparkūku dienā – svētku laikā tās tiek notiesātas saujām. Dažām mīklām uz kilogramu svara ir gandrīz 500 gramu cukura! Ja vēl piparkūkai liek glazūru, kuras galvenā sastāvdaļa atkal ir cukurs, šīs saldvielas ir daudz par daudz.
Taukvielu kvalitāte – zema
Otra problēma – izmantotās taukvielas. To daudzums nav liels, tāpēc nebūtu jāsatraucas par liekajiem taukiem, bet kvalitāte gan vidēja un slikta. Tiek izmantoti hidrogenēti tauki un eļļas, kuru sastāvā ir transtaukskābes. Ja pircējs iegādājas mīklu par 6–7 eiro kilogramā, tomēr varētu vēlēties kvalitatīvākas sastāvdaļas. Parasti mīklai pievieno 200 gramu taukvielu. Ja tas būtu sviests (200 g paciņa maksā ap pusotra eiro), tā nebūtu liela greznība, jo pārējo piparkūku mīklas sastāvdaļu izmaksas nav lielas: kviešu milti, cukurs, garšvielas. Turklāt gatavošana aizņem vien 40–50 minūtes.
Pašgatavotas piparkūku mīklas ar sviestu izmaksas orientējoši varētu būt no 2,50 eiro, ja pats karamelizē cukuru, līdz 3 eiro, ja veikalā iegādājas brūno karamelizēto cukuru. Secinājums – pirkt piparkūku mīklu veikalā tomēr nav izdevīgi (sk. tabulu, cik izmaksā kilograms mīklas). Lētākām veikalos nopērkamajām mīklām izmantoti palmu tauki, kurus neuzskata par augstvērtīgiem, turklāt tām vairāk pievienotas dažādas pārtikas piedevas. Lai arī lielākoties tās ir nekaitīgas (soda, citronskābe, aromatizētāji), diemžēl dažām mīklām pievienoti arī emulgatori, konservanti. Ja sastāvā ir tik daudz cukura, kuram ir konservējošas īpašības, nav skaidrs, kāpēc vēl jāpievieno konservanti. Lielveikalos nopērkamo mīklu sastāvā bieži ir vielas, ko, mājās gatavojot, nekad neliktu klāt!
UZZIŅA
• Piparkūku mīkla nav jāglabā ledusskapī, tā nebojājas, tāpēc to var turēt arī pieliekamajā vai uz palodzes.
• Jebkuru piparkūku mīklu pirms izveltnēšanas pāris stundu patur istabas temperatūrā, tad tā kļūst mīksta un ir viegli izveltnējama.
• Ja taukvielas pieliktas bagātīgi, mīklu var izveltnēt bez miltu pakaisīšanas vai virsmas un ruļļa iesmērēšanas ar eļļu. Ja mīkla līp pie rullīša, ērtāk to iesmērēt ar eļļu, jo tad uz piparkūkām nepaliek miltu pēdas.
SVARĪGI
Lielveikalos nopērkamo piparkūku mīklu sastāvs ļoti atšķiras no mājās gatavotas mīklas, kur izmanto sviestu, cukuru un miltus.