Tērēt mazāk naudas pārtikai- tas ir reāli! Vērtīgi ieteikumi 0
Nav noslēpums, ka daudzu ģimeņu budžetā lielāko robu rada tieši ikmēneša tēriņi pārtikai. Iepriekš pārdomājot ēdienkarti un rūpīgi plānojot pirkumus, ir iespējams samazināt tēriņus, lai atliktu nauda skaistam ceļojumam vai kādam citam sapnim un vienlaikus ģimene būtu veselīgi un pilnvērtīgi paēdusi.
Ieteikumi mazākiem tēriņiem
• Tradicionālais un visiem zināmais padoms – pirms gājiena uz veikalu nepieciešams sastādīt pirkumu sarakstu un atvēlēt iepriekš aprēķinātu noteiktu naudas summu- ir pamatu pamats naudas ieekonomēšanai.
• Mēnesim būtu vēlams ieplānot noteiktu naudas summu pārtikai, tad to sadalīt atbilstoši nedēļu skaitam un, balstoties uz pieejamo budžetu , rūpīgi plānot nedēļas ēdienkarti. Tas palīdzēs neveikt impulsīvus pirkumus.
• Lai varētu atvairīt kārdinājumu nopirkt kaut ko tūlīt uzkožamu vai dārgu, bet ātri pagatavojamu, uz veikalu nevajadzētu doties tukšā dūšā.
• Ja iespējams, dodoties uz pārtikas veikalu, neņemiet līdzi bērnus, jo tiem ir grūtāk pretoties krāšņo iepakojumu vilinājumam, bet jums- bērnu lūgumam.
• Produktus , kuriem ir ilgs derīguma termiņš, piemēram, makaronus vai miltus, labāk pirkt lielākā daudzumā vairumtirdzniecības bāzēs.
• Neaizmirstiet, ka pusfabrikāti maksā daudz dārgāk nekā neapstrādāti produkti.
Tādēļ, lai neļautos spontānam pirkumam un, piemēram, par bietēm, kuras lieliski saglabājušās līdz pat pavasarim, nepārmaksātu trīskārt, vēlams iepriekš saplānot ēdienreizes un iepriekšējā dienā sagatavot produktus, ko paredzēts izmantot- izvārīt gaļu, kartupeļus, bietes, olas, atnest no pagraba marinēto gurķu burku utt.
Vienlaikus gatavojot produktu sagataves vairākām dienām, ietaupīsiet gan laiku, gan naudu.
• Ja iespējams, gaļu vislabāk pirkt no kādas zemnieku saimniecības lielākā daudzumā. Tad to var sadalīt atbilstoši paredzētajiem mērķiem ( kotletēm, zupai, gulašam utt.), salikt maisiņos un sasaldēt. Vēloties gatavot šo ēdienu, atliks gaļu tikai atsaldēt.
• Vārīts gaļas gabals būs daudz veselīgāka un arī lētāka izvēle nekā desa.
• Nesezonas laikā dažkārt tieši saldētie un konservētie dārzeņi ir vislabākā izvēle, jo tie ir ievākti ražas pilnbriedā , tādēļ tajos ir saglabājušies vitamīni.
• Mājās vienmēr būtu jābūt pārtikas produktu rezervēm – dažādiem putraimiem, miltiem, olām, pienam, konservējumiem, lai, tos kombinējot, varētu pagatavot daudzveidīgas maltītes.
• Lai samazinātu pārtikas pārpalikumu izmešanu, ledusskapī var ieviest kārtību, ka produkti, kuriem drīz beigsies derīguma termiņš, atrodas priekšplānā.
• Ir vērts pasekot līdzi lielveikalu atlaidēm, īpaši, ja tie atrodas netālu no mājām. Ja atlaide ir kādai jūsu iecienītai precei, kurai derīguma termiņš ir ļoti ilgs, piemēram, augstas kvalitātes olīveļļai vai konservētam tuncim, ir vērts tos iegādāties vairumā.
• Lai lielveikalā neiekristu mazo iepakojumu “lamatās”, vajadzētu vienmēr salīdzināt , cik maksā kilograms šī produkta noteiktā iepakojumā. Bieži vien it kā dārgākais produkts izrādās lētākais.
• Ir vērts dažkārt pārlapot vecās recepšu grāmatas vai pārskatīt iecienītos kulinārijas portālus, jo tur būs atrodami vienkārši, lēti, veselīgi un sātīgi ēdieni, par kuru eksistenci vienkārši ir piemirsies.