Teksasas un Meksikas noskaņās 0
Restorānu tīkls “Tex – Mex” jau 12 gadus Latvijas iedzīvotājiem piedāvā eksotiskos Teksasas un Meksikas apvienotās virtuves ēdienus, kā arī citām pasaules un Eiropas valstīm raksturīgu maltīti. Meksikāņu virtuves pārzinātājs “Tex – Mex” šefpavārs KRISTAPS VIESTURS (attēlā) ļauj ielūkoties savā recepšu pūrā un žurnāla lasītājiem piedāvā pagatavot ēdienus, kuros asie dienvidnieku produkti lieliski saskan ar Latvijas labumiem – gailenēm, baravikām, burkāniem, kartupeļiem, ķiplokiem un citiem.
Kankunas salāti
SASTĀVDAĻAS (vienai porcijai) Puspaciņa salātu lapu maisījuma, 5 sviesta pupiņas, 5 ķiršu tomāti, 1 kartupelis, ¼ sarkanā sīpola, 3 anšovu gabaliņi, ½ kārbiņas tunča savā sulā, ½ olas. Mērcei: 1 ēd. k. majonēzes, ½ tējk. svaigas kindzas, 2 ēd. k. jogurta, 1 tējk. laima sulas, diedzētie redīsi dekoram.
KĀ GATAVOT? Dārzeņus nomazgā, nomizo. Kartupeli izvāra, atdzesē. Sviesta pupiņas noblanšē, pēc tam ieliek aukstā ūdenī, lai nezaudē krāsu. Uz servējamā trauka kārto salātu maisījumu, virsū liek vārītā kartupeļa daiviņas, vārītas sviesta pupiņas, ķiršu tomātu pusītes, tunci, anšovus. Visu pārlej ar mērci, ko gatavo šādi: kindzu sakapā, pievieno majonēzi, jogurtu un laima sulu, samaisa. Salātus rotā ar diedzētiem redīsiem un vārītu olu.
Čauders ar tīģergarnelēm
SASTĀVDAĻAS (4 personām) ¼ paciņas sviesta, 200 g gaileņu, 8 saldētas tīģergarneles, 1 vidēja lieluma sīpols, 2 ķiploka daiviņas, 200 g kartupeļu (2 nelieli), 140 g burkānu (1 vidēja lieluma), 400 g dārzeņu vai vistas buljona, 200 g piena, 200 g saldā krējuma, 3 tējk. miltu, 1 timiāna zariņš, sāls, pipari.
KĀ GATAVOT? Katlā izkausē sviestu, pievieno gailenes, sakapātus sīpolus, sagrieztus burkānus un ķiplokus. Cep 3 – 5 min. Pievieno miltus, turpina uz lēnas uguns apcept vēl 3 – 5 min. Svarīgi lūkoties, lai ēdiens nepiedeg. Kad viss apcepts, masai lēnām lej klāt buljonu, maisot ar putojamo slotiņu. Pēc tam pievieno kubiņos sagrieztus kartupeļus. Vāra, līdz tie gatavi. Tad pievieno timiānu, pienu un saldo krējumu. Uz lēnas uguns turpina vārīt vēl 5 min. Pašās beigās pievieno apceptas garneles.
Veģetārā Fajita ar baravikām
SASTĀVDAĻAS (vienai porcijai) 50 g baraviku, ½ sarkanā sīpola, ½ saldās paprikas, 2 ēd. k. konservētas kukurūzas, skābs krējums, 100 ml dārzeņu buljona, 1 tējk. Fajitas garšvielas (nopērkama lielveikalos), 1 kviešu tortilja, 2 marinēti Halapenjo pipari (šķēlītēs), sāls, malti melnie pipari, citrons, zaļumi.
KĀ GATAVOT? Sīpolus un papriku sagriež stienīšos. Uz sakarsētas pannas olīveļļā apcep sīpolus, baravikas, papriku. Pievieno kukurūzu, garšvielas, marinētos Halapenjo piparus (jo vairāk piparu, jo asāks būs ēdiens) un dārzeņu buljonu. Sautē 5 – 10 min. Pievieno skābo krējumu, visu samaisa. Kviešu tortilju uzsilda, vidū liek pildījumu. Dekorē ar citrona daiviņu un svaigiem zaļumiem.
Plūmju griljāža ar mājas saldējumu un cukurniedru cukura sīrupu
SASTĀVDAĻAS (4 personām) 600 g plūmju, 50 g cukura (2 ēd. k.), 10 g kanēļa, saldējums, 100 g cukurniedru cukura, 50 g ūdens.
KĀ GATAVOT? Plūmēm izņem kauliņus, pārgriež uz pusēm. Plūmju pusītes pārkaisa ar cukuru un kanēli un liek cepties cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā apmēram 10 min. Katliņā uzvāra ūdeni, pievieno cukurniedru cukuru un karsē tik ilgi, līdz cukurs sāk sabiezēt. Karstās plūmju pusītes pasniedz kopā ar saldējumu, ko pirms pasniegšanas pārlej ar sīrupu.