Tauki bērna uzturā 0

“No kāda vecuma un kādām taukvielām jābūt bērna uzturā? Cik daudz drīkst lietot, lai nerastos veselības problēmas turpmākajā dzīvē?”
 Sandra U. Saldū

Reklāma
Reklāma

 

TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
“Baidens nolēmis skaisti aiziet no dzīves, paņemot sev līdzi ievērojamu daļu cilvēces.” Medvedevs biedē ar Trešo pasaules karu
7 brīnumēdieni! Pārtikas produkti, kuru regulāra iekļaušana ēdienkartē kavē ādas novecošanos
Lasīt citas ziņas

Taukvielas bērna tāpat kā pieauguša cilvēka uzturā ir ļoti nepieciešamas, jo tās ir viens no galvenajiem enerģijas avotiem. Protams, ir vairāki nosacījumi, kas jāievēro, lai izvēlētos atbilstošākās.

Viena no visbiežāk sastopamajām taukvielām ir eļļa. To lietojot uzturā, uzņemam organismam vajadzīgās neaizstājamās nepiesātinātās taukskābes (Omega-6 un Omega-3), kas bērna augšanai un attīstībai ir īpaši nepieciešamas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pediatre Vizma Meikšāne skaidro, ka līdz sešu mēnešu vecumam bērns taukvielas saņem ar mātes pienu. Otrajā pusgadā pieaug enerģijas patēriņš, jo palielinās mazuļa aktivitāte, un bērnam tās nepieciešamas papildus. Tās, ko uzņem ar pārtiku, tiek pārstrādātas glicerīnā un taukskābēs, kas savukārt tiek izmantotas smadzeņu šūnu struktūru veidošanā, nodrošinot nervu sistēmas nobriešanu un veicinot uztveres, valodas, atmiņas un fizisko attīstību.

Bērnam diennaktī nepieciešami 3 – 4 g taukvielu uz 100 g pārtikas. V. Meikšāne piebilst, ka tas nav daudz, bet pietiek, lai nodrošinātu šajā laikā nepieciešamo vitamīnu un Omega taukskābju daudzumu.

Bērna gremošanas sistēma vieglāk uzņem augu, nevis dzīvnieku taukus, kas satur stipri vairāk piesātināto taukskābju nekā augu produkti un Omega taukskābju tajos ir pavisam maz. Savukārt Omega-3 un Omega-6 ir neaizvietojamās taukskābes, ko organisms pats nespēj sintezēt, tāpēc ir jāuzņem ar pārtiku. Šai nolūkā bērnu uzturā ieteicama, piemēram, pirmā aukstā spieduma rapšu eļļa.

Omega-3 un Omega-6 taukskābes ir nozīmīgas arī bērna imunitātes un ādas slimību profilaksei.

Pediatre iesaka jau grūtniecības laikā un vēlāk, barojot mazuli, sievietēm savā uzturā priekšroku dot augu eļļām, nevis dzīvnieku taukiem, jo šajā periodā vēlams izvairīties no produktiem, kas satur piesātinātās taukskābes. Jāizvēlas viegli sagremojami, vērtīgi ēdieni, lai nodrošinātu visas nepieciešamās uzturvielas arī mazuļa attīstībai.

Sabalansēti lietojot augu eļļu grūtniecības laikā, nav jābaidās arī no papildus svara pieauguma.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.