Tas nav tikai estētikas dēļ! Kāpēc desas šķēlītes tiek grieztas pa diagonāli, nevis taisni? 0
Vai esat kādreiz domājuši, kāpēc desa tiek sagriezta noteiktā leņķī jeb pa diagonāli? Lai gan viens no iemesliem ir, ka desa izskatās skaistāk, tad, ja tā tiek griezta pa diagonāli, nevis taisni, taču tas nav būtiskākais iemesls. Eksperti izskaidrojuši, kāpēc desa tiek griezta noteiktā leņķī un kā to pareizāk sagriezt tā, lai tā ne tikai skaisti izskatītos, bet arī labāk garšotu.
Īpaši svarīgi ir ievērot desas griešanu pa diagonāli kūpinātām vai žāvētām desām, taču vārītajām desām jeb tā saucamās doktordesas ir viendabīga masa, kuru griežot taisnā vai slīpā leņķī nekādā veidā netiek ietekmēta desas garša. Taču ir vairāki iemesli, kāpēc kūpinātās desas netiek grieztas taisni.
Pirmkārt, slīpi nogrieztai desa vienmēr izskatās skaistāk, kas piesaista cilvēku uzmanību, tāpēc šādi sagrieztas tās visbiežāk atrodas veikala gaļas vitrīnās. Kā vēl viens iemesls ir tas, ka slīpas šķēles labāk saglabā savu formu un nesadalās, pat ja tās ir ļoti plānas, kas ir būtiski, lai produkts izskatītos estētiski pievilcīgi. Slīpi grieztas desas šķēles arī izskatās lielākas, nekā patiesībā ir, radot iespaidu, ka produkta ir vairāk. Turklāt šāda griešanas metode palīdz labāk izcelt desas kvalitāti un sastāvu, ļaujot cilvēkiem labāk novērtēt tās izskatu un tekstūru.
Bet griešana pa diagonāli ietekmē ne tikai izskatu, bet arī garšu. Kad desu sariež slīpi, tiek palielināta tās virsmas platība, kas nonāk saskarsmē ar cilvēka garšas receptoriem, tādējādi garša kļūst izteiktāka un bagātīgāka.
Tātad, lai gan desas griešana pa diagonāli visbiežāk tiek saistīta ar estētiku, šī metode ne tikai uzlabo izskatu, bet arī veicina izteiktāku garšu, padarot desas šķēlītes daudz pievilcīgākas. Gluži kā teicienā, ka cilvēks vispirms ēd ar acīm.
Sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem.