Tā ir satraucoša tendence, kas mulsina ārstus visā pasaulē: atklāj vēl vienu izskaidrojumu straujajam zarnu vēža pieaugumam jauniešu vidū 96
Šī ir satraucoša tendence veselības jomā, kas ir mulsinājusi ārstus visā pasaulē: ir labi dokumentēts, ka pieaug jauniešu skaits, kuri saslimst ar krūts, zarnu un plaušu vēzi, raksta izdevums “Daily Mail”.
Vismaz attiecībā uz zarnu vēzi, šķiet, ir viena pārliecinoša teorija par to, kāpēc pēdējo 30 gadu laikā 20, 30 un 40 gadus vecu cilvēku vidū saslimstība ar šo slimību ir pieaugusi par 50 %.
Daži eksperti uzskata, ka izskaidrojums meklējams mūsu pieaugošajā atkarībā no neveselīgas pārtikas un ar to saistītajā aptaukošanās pieaugumā, kas ietekmē mūsu gremošanas sistēmas veselību.
Uz šo fenomenu nesen vairākos ierakstos vietnē X norādīja bijusī BBC Radio 4 producente Mollija Ginesa , kurai 39 gadu vecumā tika diagnosticēts zarnu vēzis.
Vienā no ierakstiem, viņa teica: “Es esmu viena no pieciem man pazīstamiem jauniešiem, kuriem pagājušajā gadā tika diagnosticēts kolorektālais vēzis – mēs visi esam slaidi, jo ēdam veselīgi.”
“Kolorektālās klīnikas uzgaidāmajā telpā es skatos – visiem, ko es tur redzu, ir veselīgs ĶMI.”
Viņa nav vienīgā. Oficiālie dati liecina, ka kopš deviņdesmito gadu sākuma saslimstība ar kolorektālo vēzi ir par 52 % palielinājusies cilvēku vidū vecumā no 25 līdz 49 gadiem.
Vairākos nesen veiktos pētījumos ir konstatēta saistība starp neveselīgas vai īpaši apstrādātas pārtikas lietošanu uzturā un palielinātu kolorektālā vēža risku.
Konstatēts, ka metilglioksāls – savienojums, kas izdalās, organismam šķeļot saldus un treknus pārtikas produktus, – ietekmē gēnu, kas palīdz cīnīties pret audzējiem.
2023. gadā žurnālā Journal of Clinical Nutrition publicēts pētījums, kurā konstatēta “konsekventa nozīmīga saistība starp apstrādātas pārtikas lietošanas patēriņu un vairāku vēža veidu, tostarp kolorektālā vēža, risku”.
Onkologi norāda, ka, lai gan neveselīgas pārtikas patēriņš ir cieši saistīts ar aptaukošanos, kas pati par sevi ir vairāku vēža veidu riska faktors, kolorektālais vēzis tiek diagnosticēts aptuveni tikpat bieži jauniem cilvēkiem neatkarīgi no tā, vai tie ir resni vai tievi.
Kas izraisa šo kolorektālā vēža, ko dažkārt dēvē arī par zarnu vēzi, izplatību jauniešu vidū?
Profesors Kerols Sikora, pasaulē pazīstams onkologs ar vairāk nekā 40 gadu pieredzi, izdevumam norādīja, ka, visticamāk, tas ir saistīts ar “dzīvesveida izmaiņām” pēdējo 50 gadu laikā. Tomēr, kādas tieši izmaiņas ir palielinājušas vēža risku, joprojām ir noslēpums.
“Šķiet, ka tas nav īpaši saistīts ar aptaukošanos,” viņš teica, piebilstot, ka “Agrīnā vēža gadījumu skaita pieaugums starp veģetāriešiem neatšķiras, un tā ir daļa no mīklas.”
Profesors Sikora piekrīt, ka neveselīgas pārtikas un pārstrādātu pārtikas produktu lietošana varētu būt riska faktori, taču uzskatīt to par vienīgo iemeslu, viņaprāt, būtu pārāk “vienkāršoti”.
“Veselīgs mikrobioms ir ļoti svarīgs, lai novērstu zarnu vēzi,” viņš teica, norādot, ka daudz faktoru, kas ietekmē mikrobiomu: uzturs, alkohols, pārtikas sagatavošanas veids utt.