Tā būs vēl ikdiena vai delikatese? Ukrainā strauji sadārdzinās vispopulārākais ēdiens; tas iekļauts UNESCO mantojumā 64
Pēdējo četru mēnešu laikā dārzeņiem, no kuriem gatavo tradicionālo ukraiņu zupu boršču, cena pieaugusi gandrīz 1,5 reizes. Ko sagaidīt no cenām nākotnē, un vai visi arī turpmāk varēs atļauties šo nacionālo ēdienu, kad vien sagribas, skaidro portals Unian.ua.
Leģendārais borščs, kas nesen iekļauts UNESCO nemateriālajā kultūras mantojumā, pēdējos mēnešos kļuvis ievērojami dārgāks. Viss tāpēc, ka pieaug cenas dārzeņiem, kas veido iecienītā ēdiena pamatu.
Tradicionāli ziemā “boršča komplekta” sastāvdaļu krājumi Ukrainas ražotāju un pārdevēju noliktavās pamazām izbeidzas, kas noved pie to sadārdzinājuma. Turklāt cenas būtiski ietekmē vairāki citi faktori.
Tātad pirmajā pilna mēroga kara gadā
Tagad kartupeļu cenas Ukrainā sasniedz maksimumu, jo aizvadītajā gadā Ukrainā to bija iestādīti pārsteidzoši maz (pērn audzēt tos nebija izdevīgi, turklāt daudzas saimniecības, lai segtu deficītu, pārorientējās uz sīpolu audzēšana). Šī iemesla dēļ kartupeļus Ukrainai šobrīd nākas importēt.
No otras puses pozitīvais ir tas, ka šis devis stimulu citiem reģioniem attīstīt dārzeņu nozari. 2023. gads parādīja, cik gatavi lauksaimnieki un uzņēmumi ir iesaistīties dārzeņu ražošanā.
Šķiet, ka situācija ir vienkāršāka tikai tiem ukraiņiem, kuri paši spēj izaudzēt dārzeņus, un kuriem no vasaras vēl ir palikuši krājumi.
Pilna mēroga kara laikā boršča sastāvdaļu cenas Ukrainas tirgū būtiski kāpa, jo dārzeņu tirgus Ukrainā piedzīvoja vairākus būtiskus satricinājumus.
Visvairāk ir pieaugusi kartupeļu cena – gada laikā tie sadārdzinājušies 3,5 reizes, un to vairumtirdzniecības cena šobrīd ir 14-15,5 grivnas par kilogramu. Ukrainas lielveikalos pat 26 grivnas par kilogramu.
Nākamās visstraujāk augošās cenas ir bietēm un kāpostiem, kas maksā 10-11 grivnas kilogramā, kas ir par 20% dārgāk nekā pirms gada. Veikalos šodien šos dārzeņus var iegādāties par 17 un 55 grivnas kilogramā.
Cenu samazinājumu gan varētu gaidīt dārzeņu ražu jaunajā sezonā. Taču tas, protams, būs atkarīgs no laika apstākļiem, piegādes apjomiem un loģistikas.
Pēc tradicionālās receptes boršču gatavo ar cūkgaļu vai precīzāk – cūkgaļas ribiņām. Lai iegūtu 3,5-4 litrus boršča, vajadzīgs apmēram 600 grami šīs sastāvdaļas. Tālāk seko dārzeņu sastāvdaļa – 400 g kartupeļu, 200 g burkānu, 400 g biešu, 300 g kāpostu un 150 g sīpolu.
Dārgākā sastāvdaļa ir cūkgaļa – 108,3 grivnas. Ja gatavojat veģetāro boršču, tas maksās 72,2 grivnas.
Bet, neskatoties uz “boršča komplekta” cenu nestabilitāti un to straujo pieaugumu, ukraiņi turpina iegādāties sastāvdaļas un gatavot savu iecienītāko tradicionālo ēdienu.
raksta portāls. Boršča komplekta dārzeņi pieder pie pirmās nepieciešamības preču kategorijas, tāpēc pieprasījums pēc šiem produktiem saglabājas nemainīgi augstā līmenī.