Smilšu mīkla 0
100 g sviesta vai margarīna, 1,5 glāzes miltu, 50 g cukura, 1 ola, citrona miziņa, vaniļa vai kanēlis.
Pagatavošana
Miltus izsijā uz mīklas dēļa, iekapā cietu taukvielu vai ieplucina to ar miltainiem pirkstiem. Pieber smalko cukuru, visu samaisa, veido kaudzīti ar padziļinājumu, tur ielej sakultu olu, pievieno garšvielas. Samaisa mīklu, noliek vēsumā.
No šīs mīklas var cept sīkos cepumus un mazos groziņus.
Sāļo irdeno mīklu gatavo līdzīgi kā saldo, tikai bez cukura. Kā garšvielas pievieno maltus piparus, papriku, var pielikt rīvētu sīpolu vai ķiploku, saberztas ķimenes, muskatriekstu. Sāļo mīklu izmanto sāļo cepumu, groziņu un pīrādziņu gatavošanai.
Sagatavots pēc tematiskā izdevuma “Mājas gardumi”