Foto – Shutterstock

Sviesta pupiņas – omlete, sacepums, marinētas, sautētas. 6 labas receptes 0

Kas tajās vērtīgs?

Sviesta pupiņas ir bagātīgs olbaltumvielu avots. Tajās ir arī daudz šķiedrvielu (tāpēc ēdiens ir sātīgs) un minerālvielu – kālijs, fosfors un mangāns, varš un jods. Varš cilvēka organismā ir sevišķi nepieciešams augšanai, audu elpošanai, organisma aizsargspēju stiprināšanai, pigmentu veidošanai (matu krāsai). Vēl pupās ir visi B grupas vitamīni un PP vitamīns.

Reklāma
Reklāma
“Izārdīs Latviju pa vīlēm!” Soctīklotāji “izceļ saulītē” vecu premjeres ierakstu soctīklos, kas izsauc viedokļu vētru
7 lietas, kas notiek ar ķermeni, ja rītu sāc ar kafijas tasi tukšā dūšā
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
Lasīt citas ziņas

– Sviesta pupiņas var iekļaut dažādos ēdienos, sākot no sakņu sautējumiem un beidzot ar omleti un zupu, – ar maigu garšu apveltīto pākšaugu uzteic Dailes teātra kafejnīcas šefpavāre Aiga Zvejniece. – Var rīkoties pavisam vienkārši: vispirms sviesta pupiņas 3–5 minūtes pavāra, tad apcep uz pannas sviestā, pievieno pāris ķiploka daiviņu, bet gatavošanas beigās bagātīgi uzkaisa dilles. Tas, starp citu, ir manas mammas iecienītākais ēdiens vasarā.

Var gatavot veģetāro maltīti, sviesta pupiņas sacepot ar citu šķirņu pupām, var pievienot lēcas.

CITI ŠOBRĪD LASA

No šiem pākšaugiem izdodas garšīgi salāti. Piemēram, izvāra nelielus jaunos kartupelīšus un tos sagriež ripiņās. Pievieno vārītas sviesta pupiņas un anšovus, uzslaka olīveļļu – un garda, sātīga maltīte gatava! Ja vēl pieliek svaigu bazilika zariņu, garšas kārpiņām būs īsti svētki.

Gatavojot krājumus ziemai, Aiga Zvejniece iesaka sviesta pupiņas iemarinēt tieši tāpat kā gurķus. Ja gribas kraukšķīgākas pupiņas, marinādi uzlej nevārītiem pākšaugiem. Ja vēlas daudzveidīgākus konservus, pievieno kabačus, tomātus un papriku. Gatavo tādu kā lečo.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.