Svētku kūka Latvijas krāsās. Viegli pagatavojama un ļoti garda 0
Sastāvdaļas biskvītam
80 g margarīna
100 g cukura
200 g miltu
4 tējk. (bez kaudzes) cepamā pulvera
2 vārītas vai tvaicētas bietes
50 ml citronu sulas (~1 citrons)
vaniļa vai citrona miziņa
sarkanā pārtikas krāsviela (ja vēlas tiešām sarkanu biskvītu, dozēšanu skatīt uz krāsas etiķetes)
Krēmam
200 g margarīna
200 g iebiezinātā piena ar cukuru (vai krēmsiera, kam pēc garšas pievieno pūdercukuru)
vaniļa
Aveņu ievārījums (~100 g)
Pagatavošana.
Mīkstu margarīnu ar karotes palīdzību saberž kopā ar cukuru. Miltus sajauc ar cepamo pulveri, pievieno margarīna masai un vēlreiz visu saberž kopā – līdz izveidojas vienmērīgas drupatas, līdzīgas rīvmaizei. Jo drupatas būs vienmērīgākas, jo labāks būs biskvīts. Bietes samaļ blenderī kopā ar citronu sulu, krāsvielu, garšvielu. Nomēra 300 ml no šīs masas.
Krāsni uzkarsē līdz 180 C, veidni izklāj ar cepampapīru. Samaisa biskvīta drupatas ar biešu masu, nekuļ, bet maisa, līdz viss viendabīgi sajaucies. Nekavējoties liek veidnē un cep ~25–35 min, līdz, iedurot ar koka irbulīti biskvīta vidū, irbulītis neaplīp ar mīklas piciņām.
Izņem biskvītu no krāsns, ļauj 10 minūtes pastāvēt veidnē, tad izņem no veidnes, uzmanīgi noloba cepampapīru. Atstāj biskvītu pilnībā atdzist (4–6 stundas).
Pēc vēlēšanās – aveņu ievārījumu izberž caur sietu, lai atdalītu sēkliņas.
Krēmam paredzēto margarīnu saputo, līdz tas kļūst gaisīgs un gandrīz balts (aptuveni 15 min), tad pakāpeniski pa karotei liek klāt iebiezināto pienu un turpina putot, līdz viss iebiezinātais piens ieputots. Pieliek garšvielas.
Biskvītu sagriež gareniski uz pusēm. Katru pusi apziež ar aveņu ievārījumu un krēmu, saliek vienu virs otra; ar krēmu apziež ar kūkas sānus. Dekorē pēc ieskatiem. Kūka visgaršīgākā ir nākamajā dienā, kad ir labi iestāvējusies!
Recepti piedāvā Eve Sol margarīns