Svētki zupu cienītājiem: četras izcilākās receptes 1
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Zupas ir labs veids, kā apmānīt organismu. Maz kaloriju, taču paēst var ļoti labi. Tāpēc tās iekļaut ēdienkartē iesaka gan steidzīgajiem, gan tiem, kas cīnās ar kādu lieko kilogramu.
Pupiņu un frikadeļu zupa
Sastāvdaļas:
• 500 g maltas vistas gaļas
• 1 kārba konservētu balto pupiņu
• 1 kārba konservētu sarkano pupiņu
• 1 liels burkāns
• 2 sīpoli
• 2 ķiploka daiviņas
• 1 l dārzeņu buljona
• 1 ēdamkarote skābā krējuma
• 1 ola
• 3 ēdamkarotes sakapātu pētersīļu
• 1–2 ēdamkarotes rīvētas citrona miziņas
• 5 ēdamkarotes olīveļļas
• svaigi malti melnie pipari
• sāls
Pagatavošana:
Burkānus, sīpolus un ķiploka daiviņas nomizo. Burkānu sarīvē skaidiņās, sīpolus pārgriež uz pusēm.
Katlā sakarsē 2 ēdamkarotes olīveļļas, liek burkānus un pasautē dažas minūtes. Pievieno sīpolus un caur spiedi piespiež ķiplokus. Sautē vēl pāris minūšu. Pielej buljonu un uz mazas uguns vāra 5–7 minūtes.
Tikmēr maltajai gaļai pieliek krējumu, olu, sāli un piparus, rūpīgi samaisa un izveido frikadeles. Liek buljonā un karsē aptuveni 5 minūtes. Pievieno notecinātas pupiņas un uz lēnas uguns vāra kādas 5 minūtes.
Pētersīļus sajauc ar rīvētu citrona miziņu un olīveļļu. Zupu lej šķīvjos, katrā ieliek nedaudz pētersīļu maisījuma.
Lēcu zupa ar cauraudzīti
Sastāvdaļas:
• 200 g cūkas cauraudzīša
• 2–3 burkāni
• 1 puravs
• 100 g selerijas saknes
• 60 g sarkano lēcu
• 2 gaļas buljona kubiņi
• 2 ēdamkarotes eļļas
• 1 l ūdens
• 1/4 tējkarotes piparu
• pētersīļi
Pagatavošana:
Noskalo un sagriež puravu. Notīra selerijas sakni un burkānus, sagriež mazos kubiņos. Dārzeņus zupas katliņā sakarsētā eļļā nedaudz apcep. Pievieno noskalotas lēcas un turpina cept. Pieliek sasmalcinātus buljona kubiņus un pielej ūdeni. Vāra uz lēnas uguns aptuveni 20 minūtes. Ja zupa šķiet pārāk bieza, pielej vēl nedaudz ūdens. Pieber sāli, piparus un pētersīļus.
Cūkas cauraudzīti sagriež kubiņos un nedaudz apcep pannā sakarsētās taukvielās. Pievieno zupai.
Zupai noder gan sarkanās, gan zaļās lēcas. Labi garšo abu lēcu maisījums. Gaļas buljona kubiņu vietā var izmantot dārzeņu buljona kubiņus.
Paprikas un biešu biezzupa
Sastāvdaļas:
• 3 lielas paprikas
• 2 galda bietes
• 2 šalotes sīpoli
• 3,5 glāzes vistas buljona
• 1 tējkarote eļļas
• citronu sula
• pipari
• mīkstais kazas siers
• zaļumi
Pagatavošana:
Papriku, bietes un sīpolus sīki sagriež. Katliņā ielej tējkaroti eļļas un viegli apcep dārzeņus. Pievieno vistas buljonu, vāra aptuveni 30 minūtes. Kad dārzeņi mīksti, zupu sablendē. Pieber piparus un pielej citrona sulu pēc garšas.
Pasniedz siltu, dekorē ar kazas siera bumbiņu un svaigiem zaļumiem.
Vistas buljonu var aizstāt ar vistas buljona kubiņiem.
Kokosriekstu piena zupa ar garnelēm
Sastāvdaļas:
• 200 g saldētu, lobītu tīģergarneļu
• 400 ml kokosriekstu piena
• 1 sīpols
• 1 mazs čili
• 2 ķiploka daiviņas
• 2 tējkarotes karija
• 1 ēdamkarote miltu
• 500 ml dārzeņu buljona
• 1–2 ēdamkarotes citrona sulas
• gabaliņš svaiga ingvera
• koriandrs
• olīveļļa
• sāls, pipari
Pagatavošana:
Garneles atlaidina. Sīpolu, ķiploku, čili un ingveru sasmalcina. Nosusinātas garneles dažas minūtes apcep sakarsētā eļļā apgrozot un tad izņem. Turpat eļļā liek sasmalcināto sīpolu, ķiploku, ingveru un apcep. Pievieno kariju un miltus, apgrauzdē. Pielej kokosriekstu pienu un buljonu, iemaisa sasmalcināto čili un lēni pavāra aptuveni 10 minūtes.
Pasniedzot pievieno sāli, piparus, citrona sulu un sasmalcinātas koriandra lapiņas.