Svētki beigušies. Ko var pagatavot no jāņusiera – 5 receptes 1
Kurš gan to nav pieredzējis, ka līgotāji nespēj apēst visu jāņusieru, ko vai nu paši sējuši, vai arī nopirkuši veikalā. Nevar taču laist mantu zudībā! Tāpēc ierosmei dažu viegli pagatavojamu ēdienu receptes, kurās iekļauts jāņusiers.
Prestižs novērtējums
Jāņusiers ir viena no Latvijas senākajām un mūsdienās noturīgākajām kulinārajām vērtībām. Bez tā nav iedomājami ne Līgosvētku, ne Jāņu dienas svinības, to bieži lietojam arī ikdienas uzturā. Pirms dažiem gadiem jāņusieru iekļāva Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā, kur iepriekš jau tika iekļauti četri mums labi zināmi pārtikas produkti: sklandrausis, salināta rudzu rupjmaize, Carnikavas nēģi un Latvijas lielie pelēkie zirņi.
Kopš jāņusiers ir iekļauts minētajā reģistrā, uzņēmumi, kas šo piena produktu ražo, drīkst izmantot sastāvdaļas noteiktās proporcijās: 28–50 litru vājpiena, 10–13 kg vājpiena biezpiena, 1–1,2 kg 82% sviesta vai 2,5 l 35% saldā krējuma, 0,6–1 kg olu masas, 40–50 g ķimeņu, 100–120 g pārtikas sāls.
Šis ir diezgan plašs produktu diapazons, kas jebkurā gadījumā katra ražotāja sieram piešķir atšķirīgas garšas un konsistences īpašības. Izdomāt jaunas jāņusiera receptes drīkst tikai tad, ja šo produktu gatavo pašu patēriņam, nevis pārdošanai.
Katrai saimniecei savs
Kaut jāņusiera sastāvdaļas un gatavošanas pamatveids ir viens, ikvienai saimniecei ir savi noslēpumi. Piemēram, siera īpašības atkarīgas no piena un biezpiena tauku satura. No vājpiena un vājpiena biezpiena siers nereti padodas ciets. Tam ir cietāka konsistence arī tad, ja to uzsilda līdz augstākai temperatūrai. Siera konsistenci, garšu un smaržu sevišķi ietekmē papildu produkti: ķimenes, sāls, olas, krējums un sviests. Jo masai pieliek vairāk sviesta, krējuma un olu, jo gardāks un mīkstāks būs siers. Savukārt no olu daudzuma vairāk vai mazāk atkarīga dzeltenā krāsa.
Rīvmaizē panētas jāņusiera standziņas
Salāti ar grauzdiņiem un sieru
Biezzupa no jāņusiera un baltvīna