Foto-LETA

Svētki beigušies. Kā iztīrīt sveču un sveķu traipus no apģērba un mēbelēm? 0

Zaļā eglīte Ziemassvētku un Jaunā gada svinību laikā dāvājusi ne mazums prieka, tomēr pēc svētkiem tā nereti sagādā rūpes daudzām saimniecēm, jo uz grīdas un mēbelēm palikuši traipi gan no eglē iekārtajām svecītēm, gan no egles koka sveķiem un sulas. Kā tos notīrīt?

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Parafīna traipus nevajag steigties tīrīt uzreiz. Tiem vislabāk ļaut sacietēt un pēc tam nodrupināt no cietušās virsmas. Ja nosmērēts galdauts vai salvetes, ātrāku rezultātu var iegūt, ievietojot audumu saldētavā. Savukārt uz paklāja notecējuma vietā var uzlikt ledus gabaliņus. Kad parafīns sacietējis, to nodrupina. Tomēr ar to nav gana, jo parafīns būs atstājis taukainu plankumu. Pēc tam uz plankuma liek vairākās kārtās salocītu salveti un gludina ar gludekli, līdz traips iesūcas papīrā (šo metodi nevar izmantot, ja svece bijusi krāsaina). Sveču traipus no grīdas var noņemt, sakaltušo masu viegli nokasot ar asu nazi, bet pēc tam traipa vietu karsējot ar matu fēnu, līdz atlikums izkusis – pēc tam noslauka ar tīrīšanas līdzekli, kas satur spirtu.

Sveķu un egles koka sulas traipus noņemt grūtāk, jo tie ir ļoti lipīgi. Tos tīra līdzīgi kā no košļājamās gumijas atstātos traipus. Iespējami divi varianti – traipu atmiekšķēt vai sasaldēt.
Pirmajā variantā var izmantot spirtu vai roku dezinficēšanas līdzekli, ar ko traipu samitrina – ņem virtuves dvieli vairākās kārtās, piesūcina ar līdzekli un samitrina traipu (bet neierīvē – tas kaitēs vēl vairāk), līdz tas kļūst sauss, pēc tam nokasa.
Ja traips nav liels un biezs, dažreiz palīdz arī trauku tīrīšanas līdzeklis, ko uzlej uz traipa un nedaudz parīvē ar siltā ūdenī samērcēu drānu (labāk gan sākumā to izmēģināt uz kāda neliela traipa mazāk pamanāmā vietā, jo tīrīšanas līdzeklis var kaitēt virsmai). Jāuzmanās arī, lai pāri palikušais līdzeklis neradītu uz virsmas jaunu traipu.
Aukstuma radīšanai izmanto ledu, bet ērtāk un arī ilgāk iedarbojas saldējamie elementi, ko lieto aukstumsomās. Kad traips sacietējis, to nokasa (nolipina) no virsmas.
Ar koka sulu labi tiek galā arī majonēze, bet šis produkts uz apskādētās virsmas var radīt taukainus traipus, ko iztīrīt būs ne mazāk sarežģīti. Tas noderēs, ja lipīgā sula jānoņem no rokām, matiem vai dzīvnieku kažoka.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.