Foto: SHUTTERSTOCK

Svaigs, auksts un tieši laikā! Apelsīnu, melleņu un citu atspirdzinošu limonāžu receptes 2

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Karstā laikā, tāpat pēc sportošanas un dārza darbiem gribas padzerties. Glāze ūdens vienmēr ir labs risinājums, ar to visefektīvāk var remdēt slāpes. Bet reizēm gribas dzērienu ar svaigu garšu un vieglu aromātu. Lūk, dažas receptes ierosmei!

Apelsīnu limonāde

• 4 apelsīni

• 1 laims

• 100–150 ml medus

• gāzēts ūdens

Apelsīnus un laimu nomazgā, nomizo un izspiež sulu. Citrusaugļu miziņas un sulu liek katliņā un uz lēnas uguns karsē aptuveni 10 minūtes. Katlu noceļ no uguns, nedaudz atdzesē, tad pievieno medu un maisa, līdz medus izkusis. Izkāš caur sietu, lej limonādes krūzē un pievieno gāzēto ūdeni tādā daudzumā, cik koncentrētas garšas limonādi vēlas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai limonāde neiegūtu papildu garšas nianses, jāizvēlas gāzētais ūdens ar neitrālu garšu.

Ūdens ar svaigu gurķi, citronu un piparmētru

Foto: SHUTTERSTOCK

• 1 svaigs gurķis

• puse citrona

• piparmētras zariņi

• ūdens

Gurķi, citronu un piparmētras lapiņas nomazgā. Daļu gurķa sagriež ripiņās, daļu sarīvē. Piparmētras lapiņas saspaida piestā, citronu sagriež šķēlītēs. Visas dzēriena sastāvdaļas liek limonādes krūzē, pārlej ar ūdeni un ievieto ledusskapī uz 15 minūtēm, lai ievelkas.

Ja dzērienu gatavo ilgākam laikam un lielākā daudzumā, citronam jānoņem baltā plēvīte, jo tā var dzērienam radīt rūgtenu piegaršu.

Ledustēja ar laimu un medu

Foto: SHUTTERSTOCK

• 800 ml ūdens

• 4 zaļās tējas maisiņi

• 75 ml medus

• 1 apelsīns

• 1 laims

• ledusgabaliņi

Zaļo tēju aplej ar verdošu ūdeni un atstāj uz kādām 5 minūtēm, lai ievelkas. Nedaudz siltam dzērienam pieliek medu un samaisa. Laimu un apelsīnu sagriež šķēlītēs, ievieto traukā, ielej sagatavoto dzērienu. Atdzesē ledusskapī un pasniedz ar ledusgabaliņiem.

Tradicionāli šo dzērienu gatavo no melnās tējas, taču var izmantot arī citu tēju, kas garšo.

Ar mellenēm un citronu

Foto: SHUTTERSTOCK

• 4 melnās tējas maisiņi

• 350 g melleņu

• 80 g brūnā cukura

• 100 ml citrona sulas

• 300 ml ūdens

• ledusgabaliņi

Melno tēju aplej ar verdošu ūdeni un ļauj 5 minūtes ievilkties. Mellenes mazliet pavāra ar cukuru un pāris ēdamkarotēm ūdens. Masai pielej tēju, samaisa un izberž caur sietu. Pievieno citrona sulu un samaisa. Atdzesē. Pasniedzot pievieno citrona šķēlītes un ledusgabaliņus.

Sagatavotajam ledustējas dzērienam jābūt saldākam un stiprākam, nekā to paredzēts dzert, jo pievienotie ledusgabaliņi mazina dzēriena koncentrāciju.

Reklāma
Reklāma

Zemeņu, gurķu un laima dzēriens

Foto: SHUTTERSTOCK

• 1 glāze sagrieztu zemeņu

• 1 glāze ripiņās sagriezta svaiga gurķa

• 1 šķēlēs sagriezts laims

• dažas piparmētras lapiņas

• ūdens

• ledusgabaliņi

Limonādes krūzē liek zemenes, gurķus un piestā saspaidītas laima šķēles un piparmētras lapiņas. Pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj uz stundu, lai ievelkas. Pasniedzot dzērienam pievieno ledusgabaliņus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.