Svaigi spiesta sula var aizstāt veselu ēdienreizi. Kā pareizi pagatavot un lietot 0
Lai izvairītos no pavasara noguruma, ikdienas uzturā pēc iespējas vairāk ieteicams iekļaut augļus un dārzeņus. Tie ne tikai sniegs organismam tik ļoti nepieciešamo enerģijas devu, bet arī būs kā gards našķis starp ēdienreizēm Turklāt tie jo īpaši labi garšos un koncentrētu vitamīnu devu nodrošinās, ja tiks pagatavoti svaigi spiestās sulās vai sulu kokteiļos.
“Dienas laikā ieteicams izdzert vienu līdz trīs glāzes svaigi spiestas sulas, turklāt tā spēs aizstāt pat otrās brokastis vai launagu. Taču jāatceras, ka sulas ir koncentrēts produkts un tās nav ieteicams lietot neierobežoti,” stāsta uztura speciāliste Liene Sondore.
Gatavojot svaigu sulu kokteili, jāatceras, ka par “pamatu” jāizvēlas viena veida dārzeņa vai augļa sula, aptuveni 100 ml apjomā. Savukārt pārējās sastāvdaļas iespējams pievienot pēc izvēles, pa 50 miligramiem katru. Laima un citrona sulu vēlams pievienot ne vairāk kā 20 ml, jo tā ir ļoti spēcīga un koncentrēta.
Augļu un dārzeņu sastāvā līdz pat 90% ir ūdens. Tas sulām piešķir vieglu un patīkamu garšu, kā arī palīdz organismam uzņemt tik nepieciešamo šķidrumu. Augļi un ogas satur cukuru – glikozi un fruktozi, kas sniedz tūlītēju enerģijas devu. Savukārt organiskās skābes, kas atrodas augļos un ogās – citronskābe, ābolskābe, skābeņskābe – ne tikai piešķir dzērienam atsvaidzinošo garšu, bet arī veicina gremošanas sulas izdalīšanos un rosina apetīti. Augļi un dārzeņi satur vērtīgos antioksidantus – bioloģiski aktīvas vielas, kas novērš vai aizkavē kaitīgos oksidēšanās procesus audos, pasargā organismu no brīvajiem radikāļiem, kuri var vājināt imūnsistēmu.
Savukārt tiem, kuri ikdienā aktīvi nodarbojas ar sportu, īpaši ieteicams svaigās sulas uzturā lietot aptuveni pus stundu pirms vai pēc treniņa. Svaigās sulas palīdzēs uzņemt un atjaunot nepieciešamās enerģijas rezerves, jo tām ir augsts glikēmiskais indekss, un tās satur “ātros” ogļhidrātus.