
Žāvētu augļu priekšrocības 0
Žāvēti augļi piedāvā unikālas veselības priekšrocības, kas padara tos par vērtīgu uztura papildinājumu:
– Augsts antioksidantu saturs. Tie ir bagāti ar šķiedrvielām un polifenoliem, kas mazina iekaisumu un aizsargā šūnas. Piemēram, žāvētas plūmes satur īpaši daudz antioksidantu, kas veicina kaulu veselību.
– Pārtikas kvalitātes uzlabošana. Pētījumi liecina, ka cilvēki, kuri regulāri ēd žāvētus augļus, biežāk izvēlas veselīgus produktus, piemēram, dārzeņus, pilngraudus un jūras veltes, veidojot sabalansētāku uzturu.
– Slimību riska samazināšana. Regulāra žāvētu augļu lietošana saistīta ar zemāku ķermeņa masas indeksu (ĶMI), mazāku vidukļa apkārtmēru un stabilu asinsspiedienu. Piemēram, žāvētas vīģes ir saistītas ar labāku sirdsdarbību.
– Cukura līmeņa kontrole asinīs. Šķīstošās šķiedras, kas koncentrētas žāvētos augļos, palēnina cukura uzsūkšanos, novēršot tā straujus lēcienus. Žāvētas dateles, neskatoties uz cukura saturu, ir labs piemērs ar vidēji zemu glikēmisko indeksu (ap 42–55).
– Ērtības un izturība. Žāvēti augļi ir viegli paņemami līdzi un ilgi uzglabājami bez ledusskapja, padarot tos ideālus ceļojumiem vai aizņemtām dienām.