
Galvenās atšķirības 0
Svaigu un žāvētu augļu salīdzinājums atklāj būtiskas atšķirības, kas ietekmē to lietošanu uzturā:
– Augstāks cukura saturs žāvētos augļos. Žāvēšanas laikā mitrums iztvaiko, koncentrējot dabiskos cukurus. Piemēram, 100 gramos svaigu ābolu ir 10 grami cukura, bet žāvētos – 57 grami. Salīdzinājumam, 100 gramos vīnogu ir aptuveni 16 grami cukura, bet rozīnēs – līdz 60 gramiem.
– Augstāks kaloriju saturs žāvētos augļos. Ūdens zudums palielina kaloriju blīvumu. 100 grami svaigu aprikožu satur ap 48 kalorijām, bet žāvētas aprikozes – aptuveni 241 kaloriju.
– Vitamīnu saturs. Svaigos augļos ir augstāks C vitamīna līmenis, kas žāvēšanas procesā daļēji iznīkst karstuma vai gaisa iedarbībā. Piemēram, svaigs apelsīns satur ap 53 mg C vitamīna uz 100 g, bet žāvēts – ievērojami mazāk.