Svaigais siers ar kaltētām ogām, augļiem un marmelādi. Annas Varvariņecas recepte 0
”Mājas Viesa” 21. marta numurā sadarbībā ar biedrību ”Siera klubs” izsludinājām konkursu ”Mans īpašais siers”. Iepriekšējos žurnāla numuros jau iepazīstinājām ar Latgales, Zemgales un Kurzemes siera sējējām, bet šoreiz stāstīsim par siera gatavotājām Vidzemē.
Ķeguma novada Rembates pagasta piemājas saimniecības ”Cirtumnieki” saimniece Anna Varvariņeca sierus gatavo kopš brīža, kad strauji pazeminājās piena iepirkuma cena – par litru maksāja vien nieka 7 līdz 8 santīmus. Nu jau pagājuši pieci gadi, kopš gandrīz visu savu piecdesmit govju devumu Anna pārstrādā krējumā, sviestā, biezpienā un sierā. Daļu piena ”Cirtumnieki” šobrīd atsākuši pārdod piena pārstrādes uzņēmumam. Lielāko daļu darba saimniece paveic pati. Kad no pamatdarba brīvāks, palīgā nāk arī vīrs.
”Cirtumniekos” top gan sāļie, gan saldie sieri. Sāļie – baltais ar ķimenēm, ar ķimenēm un kurkumu, ar ķiplokiem un dillēm, ar papriku un ķiplokiem, ar grauzdētām ķirbju, saulespuķu, sezama un linsēklām, tikai ar linsēklām, ar sinepju sēkliņām, ar amoliņu, ar nātrēm un citi. Saldie sieri – ar žāvētiem ķiršiem, zemenēm, aprikozēm un rozīnēm. Idejas par jauniem sieriem kaldina ne tikai pati Anna. Arī pircēji dažkārt iesaka, kādu sieru pagatavot. Piemēram, reiz kāda dāma pasūtījusi svaigo sieru ar valriekstiem. Izdevies gards. Kliente bijusi apmierināta. Turklāt saimniecība pircējiem piedāvā arī tādu ekskluzīvu produktu kā jaunpiena sacepumu, ko, kā zināms, gatavo no nesen atnesušos govju piena. Lai tas būtu pieejams visu gadu, ”Cirtumniekos” piena devējas apsēklo tā, lai teļi dzimtu ne tikai pavasarī un vasarā, bet augu gadu.
Svaigais siers ar kaltētām ogām, augļiem un marmelādi
10 litrus piena lej katlā un uzkarsē līdz 85 grādiem. Noņem no uguns, pievieno nedaudz citronskābes vai etiķa. Lēni maisot, masai ļauj sabiezēt. Tad lej caurdurī, ļauj notecēt sūkalām, pēc tam pārvieto lielā bļodā. Pieber kaltētus ķiršus, dzērvenes, ananasa gabaliņus, sagrieztu marmelādi, visu rūpīgi samaisa. Lai siera ritulis izskatītos skaistāk, uz marles vispirms glīti sakārto marmelādes šķēlītes, tām pāri liek vēl silto sieru. Zem sloga tur trīs stundas.