Svaigā siera kūka ar mellenēm 0
Sastāvdaļas
• 250 g melleņu
• 160 g Selgas cepumu
• 90 g saldkrējuma sviesta
• 250 g svaigā siera Mascarpone
• 250 ml saldā krējuma (35%)
• 180 ml kondensētā piena ar cukuru
• 2 ēdamkarotes citrona sulas
• 14 g jeb 7 plāksnes želatīna
Pagatavošana.
Cepumus sasmalcina tā, lai paliktu kāds mazs gabaliņš, nebūtu miltu konsistences. Pievieno sviestu, kas izkausēts ūdens peldē vai kļuvis mīksts istabas temperatūrā. Sajauc ar sasmalcinātajiem cepumiem un masu, kārtīgi piespiežot ar roku, liek kūkas formā (diametrs 37 cm), kurā ieklāts cepampapīrs. Uz 10 minūtēm ievieto ledusskapī vai saldētavā, lai kūkas pamatne sacietē. Tikmēr metāla traukā ielej ūdeni un uzbriedina želatīnu, paturot 5–6 minūtes. Tad izņem no ūdens, nosusina un izkausē ūdens peldē. Želatīnu nedrīkst uzvārīt, temperatūrai jābūt ne augstākai par 40 grādiem!
Svaigo sieru Mascarpone liek mikserī, pielej saldo krējumu un puto vidējā ātrumā (4. vai 5. ātrumā, ja mikserim ir 10 ātrumu). Pēc kāda laiciņa, kamēr siers vēl nav saputots, ir kunkuļains, pievieno kondensēto pienu ar cukuru un citrona sulu. Turpina kult vidējā ātrumā, līdz masa kļūst krēmīga. Pievieno izkausēto želatīnu un iemaisa ar putojamo slotiņu.
Aptuveni 100 g ogu kārto uz cepumu pamatnes, pārējās mellenes pievieno svaigā siera, saldā krējuma un iebiezinātā piena masai. Tad masu uzlej uz cepumu pamatnes un izlīdzina. Kūku liek ledusskapī sastingt uz pāris stundām vai mazliet ilgāk. Izņem no ledusskapja, izceļ no veidnes un dekorē ar svaigām ogām.
Siera kūku gatavojušas konditores Līva Bernupe un Lūcija Ceicāne.