Svaigā ingvera kūka 0
PAGATAVOŠANA
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Ietauko kūkas veidni (es izmantoju apaļo kēksa formu ar cauro vidu).Lielā bļodā sajauc sīrupu, cukuru un eļļu, bet vidēja lieluma bļodā – miltus, kanēli, krustnagliņas un piparus.
Nelielā katliņā uzvāra ūdeni un tajā iemaisa sodu. Karsto sodas ūdeni pielej sīrupa un eļļas maisījumam, pieber sarīvēto ingveru. Pamazām šajā šķidrumā iejauc miltus. Pievieno olas un maisa, līdz masa kļūst viendabīga. Lej veidnē un cep aptuveni stundu (par to, vai gatava, var pārliecināties, kūkā iedurot koka irbulīti, – ja tas ir sauss, vairs nav jācep). Pasniedz atdzesētu.
Pavāres piebilde
Kolosāla kūka! Sākumā šķita, ka mīkla ir pārāk šķidra, bet cepot viss forši uzpūtās un izdevās gardi kraukšķīga. Kad mīkla iejaukta, jāļauj tai kādu brīdi pastāvēt, lai milti uzbriest. Cepu kēksa formiņās, bija gatava jau pēc 15–20 minūtēm. Var pagatavot pat pāris dienu iepriekš, uzlikt pārtikas plēvi un turēt ledusskapī. Pēc tam rotāt ar citrona putukrējumu, kas top vienkārši: saputo saldo krējumu ar cukuru, citrona sulu un miziņu (uz puslitru krējuma – puscitrona sula un vesela citrona miziņa).
Kēksus var sarindot uz liela šķīvja, katram uzlikt putukrējuma cepurīti, iezīmēt sejiņu vai tikai acis – Ziemassvētku rūķīši gatavi!
36,6 °C konsultante AIGA ZVEJNIECE, kafejnīcas Cafe 15 šefpavāre