Sulīga, saldskāba ābolu-kanēļa plātsmaize ar kraukšķīgām drupačiņām…Bauda! 16
Sulīga saldskāba ābolu plātsmaize ar drupačām pa virsu, kas tikko ir izņemta no cepeškrāsns, kanēļa, cukura un ābolu smarža pa visu māju – izklausās garšīgi?
Lai arī ābolu plātsmaizes skaitās vairāk rudens gardums, kad ābolus var pacelt dārzā no zemes, to var ēst visu gadu, un ābolus var aizvietot ar citiem augļiem, piemēram, bumbieriem, persikiem, ogām.
Šī recepte ir patiešām ļoti viegli pagatavojama un sagatavošanas process aizņem tikai 20 minūtes.
Sastāvdaļas
Milti – 225g
Cukurs – 130g
Kefīrs – 300ml
Olas – 2 gab.
Cepamais pulveris – 1 tējkarote
Āboli – 3 gab.
Vaniļas cukurs – 6 tējkarotes
Kanēlis – 2 tējkarotes
Skābais krējums 25% – 200g
Sviests – 50g
Pagatavošana
Pamata mīkla:
1. Sajauc 135g miltus ar 100g cukuru, kefīru, 1 olu un cepamo pulveri.
2. Izvēlētajā formā, ja nepieciešams ieklāj cepampapīru un ielej pagatavoto mīklu. Mīkla sanāks pašķidra, lejama.
Āboli:
1. Nomizo un sagriež nelielos gabaliņos ābolus.
2. Tos pārkaisa ar 3 tējkarotēm vaniļas cukuru un 1 tējkaroti kanēli, samaisa un ber virsū uz kefīra mīklas.
Krējuma virskārta:
1. Krējumu, 1 tējkaroti kanēli, 3 tējkarotes vaniļas cukuru un 1 olu sajauc kopā un lej pāri āboliem.
Drumstalas:
1. Sajauc atlikušos miltus ar atlikušo cukuru un pievieno aukstu, gabaliņos sagrieztu sviestu, to visu drupina ar pirkstiem līdz izveidojas drupačiņas.
2. Ber pāri krējuma masai.
Cep 180 grādos aptuveni 50 minūtes.
Gatavojot plātsmaizi 14 x 24 cm formā, cepšanas laiks 50 minūtes. Iedurot kociņu mīklā, tā joprojām vēl var pielipt pie kociņa, bet tas nekas, jo, ja ceps ilgāk, plātsmaize var sanākt sausa.
Taču der ielāgot, ka cepšanas laiks ir atkarīgs no cepeškrāsns un cepamās formas. Jo seklāka un lielāka forma, jo plātsmaize sanāks plānāka (kas nav slikti), bet arī izcepsies ātrāk.
Ja cepamā forma ir maza, bet dziļa, mīkla ir bieza un jācep ilgāk. Tāpēc ieteicams vadīties pēc drumstalu brūnuma un cept ne mazāk kā 25 minūtes jebkurā cepamformā.