Foto – Karīna Miezāja

Bērzu sulas – desmit dienas agrāk. Tecinātāji dalās uzglabāšanas noslēpumos 2

Saimnieki Latvijas dienvidu daļā sākuši bērzu sulas tecināšanu un piedāvā svaigo dzērienu arī pircējiem.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
“Baidens nolēmis skaisti aiziet no dzīves, paņemot sev līdzi ievērojamu daļu cilvēces.” Medvedevs biedē ar Trešo pasaules karu
Lasīt citas ziņas

“Izurbām bērzus savā īpašumā pirms piecām dienām. Ik dienu no bērza satek vien četri pieci litri sulas. Divās dienās satecēja 80 litri sulas, to sestdien pārdevām Rīgas Centrāltirgū. Kad sāk tecēt pa īstam, tad dienā no kārtīga bērza satek pat 50 litru sulas,” teic Svētes pagasta “Mežotņu” saimnieka Nila Beira brālis Ivars, kas Rīgas Centrāltirgū vakar litru bērzu sulas pārdeva par 1,50 eiro. Ivars teic, ka tā ir cena pirmajai sulai, vēlāk veselīgais dzēriens noteikti maksāšot lētāk. “Mežotņu” saimnieki aptuveni pusotru nedēļu tecina arī kļavu, ko arī ik pārdienas pārdod Rīgas Centrāltirgū. Sulu tecēšana šajā gadā Svētes pusē notiek aptuveni desmit dienas agrāk nekā pērn, cilvēki vēl nav pieraduši pie tā, teic “Mežotņu” saimnieki.

Savukārt Guntis Klūga no Auces novada turpat Centrāltirgū bērzu sulu pārdod par vienu eiro litrā. Tiesa gan, nākamā partija būšot šās nedēļas beigās. Patlaban pie saimnieka līdztekus medum un vēl citam produktam var nopirkt kļavu sulu, kas maksā 1,50 eiro litrā. Saimnieks teic, ka ar sulu tecināšanu viņš nodarbojas aptuveni desmit gadus, tāpēc ir izveidojies pastāvīgo pircēju loks. “Dabisks produkts, izvada no organisma nevajadzīgās vielas, tostarp sāļus no locītavām,” pieprasījumu pamato saimnieks. Viņš arī atklāj kļavas īpatnību – tā var vienā dienā dot 500 litrus sulas un tad nedēļu nedot neko. Pēc nedēļas tecēšana atsākas.

CITI ŠOBRĪD LASA

G. Klūga atklāj, ka viņš kļavu sulu sasaldējot. “Tas ir vislabākais veids, kā uzglabāt sulu svaigu,” atklāj saimnieks. No Auces saimnieka bērzu un kļavu sulu pērk arī restorāni. “Restorāni šo sulu izmanto pat zupu gatavošanai. Visticamāk, tāpēc ka šajās sulās pēc termiskās apstrādes saglabājas mikroelementi un kalcijs,” tā saimnieks.

Bērzu un kļavu sula nopērkama arī tirdzniecības vietās Rīgas ielās. Tad tā maksā nedaudz dārgāk nekā tirgū. Piemēram, Elizabetes ielas un Kalpaka bulvāra stūrī viens litrs bērzu sulas maksā 1,80 eiro, bet kļavu sula 1,50 eiro.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vecākā eksperte Inese Levane teic, ka noteikumi bērzu sulu tirgotājiem arī šogad ir nemainīgi – bērzu sulas bez PVD atļaujas drīkst pārdot vien nelielā daudzumā – līdz 300 kilogramiem gadā. Ja pārdodamo sulu daudzums ir lielāks, tad jāreģistrējas PVD kā augu izcelsmes produktu primārās ražošanas uzņēmumam.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.