Kā gatavot sudraba ūdeni 0
Ja ir ekskluzīva iespēja dzert īstu avota ūdeni, tam nekas nav jāpievieno. Taču, ja ikdienā tiek lietots krāna ūdens, var rīkoties šādi:
> krāna ūdeni ieliet traukā un nakti nostādināt;
> pārliet katlā, bet apakšā esošo ūdens daļu atstāt neizlietotu;
> ūdeni uzkarsēt gandrīz līdz vārīšanās temperatūrai, bet nevārīt. Īstais brīdis noņemt no plīts ir tad, kad uz sieniņām parādās burbulīši;
> ūdeni atdzesēt burkā, to hermētiski aiztaisīt. Tajā ielikt augstas proves sudrablietas. Paturēt aptuveni deviņas desmit stundas un lietot dzeršanai.
Rotām var būt, piemēram, 84° (835°) prove, 875° un 925° prove, bet populārajiem Ulmaņlaika latiem un karotēm prove nav tik augsta. Ja augstākās proves sudrabs nav pieejams, rīkojas šādi. Veco pieclatnieku vai sudraba karoti karsē uz plīts tik ilgi, līdz izstrādājumi iegūst rozā krāsu. Tad karsto monētu atdzesē, liek 20% citronskābes šķīdumā un atstāj uz pāris stundām. Atdzisusī monēta būs kļuvusi pienaini balta, jo būs izdeguši vara piemaisījumi, palicis tikai sudrabs. Taču jāatceras, ka no citronskābes izņemto izstrādājumu nedrīkst pulēt.
Sudraba ūdens gatavošanai var iegādāties speciālas plāksnītes. Tās meistars iesaka ieliekt varavīksnes formā un ievietot ūdenī. Ieliekta plāksnīte rada vajadzīgo vērpes lauku.