Cukura vietā: Dabiskie un mākslīgie saldinātāji. Vai kancerogēni? 2
“Man ir liekais svars, tāpēc ārsts ieteica mainīt ēdienkarti un nelietot cukuru. Bet no rīta man tik ļoti gribas izdzert krūzi saldas kafijas! Vairāk nekā nedēļu mocījos un dzēru rūgtu kafiju, bet pie tās tā arī nepieradu. Varbūt cukura vietā drīkstu lietot tā aizvietotājus? Bet vai tie ir veselīgi?” vēstulē vaicā IVETA no Rūjienas.
Lai iepazītos ar cukura aizvietotāju piedāvājumu, lasītājas mudināta, vispirms devos uz lielveikalu “Rimi”. Pirmo plauktā ieraudzīju “Diamant” – Vācijā ražotu cukura aizvietotāju. 650 tabletītes, kas aizvieto 2,8 kilogramus cukura (1 tabletīte – 1 tējk. Jeb 4,4 grami cukura). Līdzās “Diamant” glītā kārbiņā ierindojies “Sweetener”, kas ir vēl lētāks. 650 tabletītes. Izlasīt, kas ir tā sastāvā, gan neizdevās, jo burtiņi uz iepakojuma uzdrukāti pārāk sīki. Nākamais plauktā stāv “Huxol” – arī Vācijā ražots cukura aizvietotājs uz ciklamāta un saharīda bāzes. 1200 tabletītes. Saldinātājs “Canderel Refill” (Čehija), iepakots glītā sarkanā kartona kārbiņā. 500 tā graudiņi. Tad vēl “Canderel green steria” (ražots Zviedrijā). Vienā kārbiņā iepakotas četrdesmit paciņas ar pavisam 52 gramiem šā saldinātāja. Uz iepakojuma norādīts, ka šo cukura aizvietotāju ražo no stēvijas auga lapām. No tām iegūst stēvijas ekstraktu – steriola glikozīdu. Stēvijas augu audzē Dienvidamerikā un Paragvajā. Tas ir trīssimt reizes saldāks par cukuru. Lai painteresētos par cukura aizvietotāju piedāvājumu, iegriezos arī veikaliņā “Būņas” Rīgā, Dzirnavu ielā. Te dabūjams tikai viens cukura aizstājējs – “Diamant”.
Uztura zinātniece GUNA RIJKURE:
– Lietot cukuru patiešām nav ieteicams, jo tas negatīvi ietekmē cilvēka veselību. Ja pavisam negribas atteikties no cukura, labāk izvēlieties brūno, jo tā sastāvā ir vairāk vērtīgu vielu. No minētajiem cukura aizvietotājiem par visveselīgāko viennozīmīgi uzskatu “Canderel green steria”. Tas patiešām ir pilnīgi dabisks produkts, gatavots no stēvijas auga. Ne velti to dēvē par medus zāli. Turklāt tam piemīt vairākas pozitīvas īpašības – stēvija pazemina asinsspiedienu un cukura līmeni asinīs, šķīdina trombus un stiprina zobu emalju (pretēji cukuram), novēršot kariesa attīstības draudus. Šim augam piemīt arī antibakteriāla, pretvīrusu un pretsēnīšu iedarbība, tas spēj mazināt drudzi.
Pārējo saldinātāju – “Canderel Refill” , “Diamant”, “Huxol” u. c. – sastāvu veido ķīmiski sintezētas vielas. Saldinātājā “Canderel Refill” galveno saldumu piešķir acesulfāts – K – termoizturīgs bezkaloriju saldinātājs. Ņemot vērā to, ka šī viela aizkavē mikroorganismu vairošanos, to var lietot produktos, kas ilgi jāuzglabā. Galvenā viela “Canderel Refill” sastāvā ir aspartāms, kas ir 180 reizes saldāks par saharozi. Pievienojot aspartāmu augļiem, īpaši tiek izcelta to garša un aromāts. Diētas ārsti ir atzinuši, ka “Canderel Refill” dabiski iekļaujas organisma darbībā, līdz ar to lietot šo saldinātāju nav jābaidās. Mīnuss – iedzimtās slimības fenilketonūrijas slimnieki nedrīkst lietot produktus, kam pievienots aspartāms. Dažiem cilvēkiem vielas, kas atrodas “Canderel Refill” sastāvā, var izraisīt galvassāpes, bezmiegu un alerģiskas reakcijas.
Saldinātājā “Diamant” galvenā viela, kas nodrošina saldo garšu, ir nātrija ciklamāts. Cukura aizvietotāju, kura sastāvā ir tikai šī viela, var izmantot, gatavojot ievārījumus, cepot un vārot. Taču grūti paredzēt, vai ievārījums izdosies un būs ilgi uzglabājams, ja saldinātāja sastāvā iekļauts ne tikai nātrija ciklamāts, bet vēl arī citas ķīmiskas vielas, piemēram, nātrija saharīds, kas ir viens no senākajiem saldinātājiem. Var gadīties, ka ievārījums vai kompots, kam pievienots nātrija saharīds, pēc laika zaudēs saldo garšu vai sāks rūgt. Daži pētījumi apliecina, ka nātrija ciklamātam piemīt kancerogēnas īpašības un tas var izraisīt centrālās nervu sistēmas darbības traucējumus, citi pētījumi šos apgalvojumus apgāž un pierāda pretējo. Līdz ar to šajā jautājumā skaidrības šobrīd nav. Arī nātrija saharīds dažādos laikos ir gan pelts, gan slavēts.
Secinājums – ja nevarat atļauties iegādāties no stēvijas gatavotu saldinātāju, labāk tomēr centieties iemācīties malkot dzērienus bez cukura un ķīmiski sintezētām vielām. Jūsu veselība no tā būs ieguvēja.
* Saldinātāja “Canderel Refill” sastāvs: laktoze, aspartāms, acesulfāts – K, L – lecitīns, karboksmeticeluloze, nātrija sāls, aromatizētājs.
* Cukura aizvietotāja “Diamant” sastāvs: nātrija ciklamāts, nātrija hidrogēnkarbonāts E-500, nātrija citrāts, nātrija saharīds, piena cukurs.