Steidzīgajiem un izsalkušajiem: 5 ļoti gardas receptes ar tunci 0
Tunča konservi – nelielas kārbiņas komplektā pa trim – ir klasificējami kā nejaušs pirkums, jo bieži vien šim produktam ir patīkamas atlaides un kārbiņu kalnam veikalā grūti vienaldzīgi paiet garām. Nevajag konservus ledusskapī krāt, bet gan radoši tos izmantot.
Universālais tuncis
Tuncis sader ar ļoti daudzām dažādām sastāvdaļām. Ja gribas kalorijām ne tik bagātu ēdienu, salātu pamatam izmanto rukolu, Ķīnas kāpostu, ledussalātu, spinātu lapiņas vai jebkādus salātu maisījumus. Klāt pieliek dažādus dārzeņus, piemēram, papriku, svaigus gurķus, ziedkāpostu, tomātus, burkānus, blanšētus brokoļus, selerijas kātus.
Sātīgāki tunča salāti būs, ja tiem pievienos konservētas vai iepriekš novārītas pupiņas, turku zirņus, vārītus kartupeļus, rīsus, makaronus vai grūbas. Tuncis sader arī ar vārītu olu, ideāli – ar avokado. Pikantumam derēs kaperi, olīvas, marinēti gurķīši, arī marinētas sēnes.
Ideālā mērce tunča salātiem – nedaudz eļļas sajauc ar citrona vai laima sulu, sinepēm un kapātiem zaļumiem. Treknāki salāti sanāks, ja tiem pievienos majonēzi, bet mērces bāzei var izmantot arī bezpiedevu jogurtu.
Savā sulā vai eļļā?
Tuncim savā sulā nav daudz lieku piedevu, tam ir izteikta tunča garša, zivs ir lielākos gabalos. Tas derēs salātiem, picai, sautējumiem, suši, pīrāgu un tortilju pildīšanai. No tunča savā sulā var pagatavot krēmu – smēriņu. To pašās vārīšanās beigās var pievienot arī zupām.
Tunci eļļā ieteicams izvēlēties receptēm, kur pievienotā eļļa netraucēs, turklāt mērcei var izmantot tieši eļļu no kārbiņas – ēdienam būs izteiktāka tunča garša. Tas piemērots, piemēram, pastai, jo nevajadzēs tik daudz mērces. Jebkurā gadījumā ieteicams pirms izmantošanas tunci izņemt no eļļas un nosusināt, jo eļļas noteikti būs par daudz un ēdienā dominēs.
Tunci, kas konservēts jau kādā mērcē, piemēram, tomātu, var likt uz picas vai pievienot sautējumam.
Sasmalcināts vai gabalā?
Pastai labāk derēs tuncis lielākos gabaliņos, bet ēdieniem, kur tuncis tiek rūpīgi sajaukts ar citām sastāvdaļām, piemēram, omletē, sāļajā pīrāgā, derēs sasmalcinātais tuncis.
Kārtainie tunča salāti (klasika ar varietātēm)
• 200 g tunča savā sulā
• 4 vārīti kartupeļi
• 4 vārītas olas
• 2 vārīti burkāni
• 10 marinētu pipargurķīšu (vai 5 marinēti gurķi)
• saišķītis sīpolloku
Mērcei:
• 3 ēdamkarotes skābā krējuma
• 1 ēdamkarote majonēzes
• 1 tējkarote sinepju
• sāls, malti melnie pipari
Salātus liek kārtām. Pirmā ir kartupeļu kārta. Tos sarīvē uz rupjas rīves vai sagriež kubiņos. Otrā kārta ir sadrupināts tuncis. Nākamā – marinētie gurķi, kas atkarībā no lieluma sagriezti ripiņās vai sarīvēti uz rupjas rīves (šajos salātos var lietot arī svaigos gurķus). Virs gurķiem liek sarīvētus burkānus.
Mērcei krējumu (vai kefīru, vai bezpiedevu jogurtu) sajauc ar majonēzi, sinepēm un garšvielām. Bagātīgi pārklāj salātus. Tad seko sagrieztu sīpollociņu un sasmalcinātu olu kārta. Salātus liek ledusskapī, lai garšas paspēj ievilkties.
Šos salātus mēdz saukt par Mimozu, jo virsējā kārtā dominē sasmalcināti (rīvēti) spilgtie olu dzeltenumi.
Pupiņu salāti ar tunci
• 400 g konservētu pupiņu
• 250 g tunča savā sulā
• 1 garais gurķis
• 2 seleriju kāti
• 100 g zaļo salātu maisījuma
• 2 ēdamkarotes sakapātu pētersīļu lapiņu
• 1 ēdamkarote sīki sagrieztu maurlociņu
• 1 ēdamkarote svaigi spiestas citrona sulas
• sāls, malti melnie pipari
Bļodā ieber noskalotas konservētās pupiņas, pievieno nokāstu, saplucinātu tunci, plānās šķēlītēs sagrieztu seleriju, nomizotu, sīkāk sagrieztu gurķi, zaļumus, salātus un citrona sulu. Pieber sāli un piparus, lēnām samaisa. Salāti garšos ar svaigu baltmaizes vai čabatas šķēli.
Salātiem var izmantot vienas šķirnes vai divu dažādu krāsu pupiņas. Var miksēt ar marinētu kukurūzu, turku zirņiem.
Tunča un makaronu salāti
• 360 g tunča savā sulā
• 300 g Fusilli vai citu (īsu) makaronu
• 2 lieli baltie sīpoli
• 5 mazi tomātiņi
• 3 ēdamkarotes kaperu
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• sāls, malti melnie pipari
Makaronus izvāra (al dente) lielā sālsūdens daudzumā. Nokāš, noskalo zem auksta ūdens strūklas, nosusina (uzber uz papīra dvieļa) un ieber lielā bļodā. Pārkaisa ar sāli un pipariem, samaisa. Pievieno tunci, sīki sagrieztus sīpolus, noskalotus kaperus, četrās daļās sagrieztus tomātus, pielej eļļu un samaisa.
Konservēta tunča vietā var ņemt arī svaiga tunča steika gabalu, ko, apkaisītu ar sāli un pipariem, strauji apcep 3–4 minūtes no katras puses. Kad atdzisis, sasmalcina un pievieno salātiem.
Tunča krēms
• 400 g tunča eļļā
• 200 g krējumsiera
• 1 sarkanais sīpols
• 1 citrons
• 2 ēdamkarotes kaperu
• sāls, malti melnie pipari
• maurlociņi
Šoreiz labāk izvēlēties tunci eļļā. Tunci (bez eļļas) sajauc ar krējumsieru. Pieber sīki sagrieztu sarkano sīpolu, kaperus, sāli un piparus, piespiež citrona sulu. Var mazliet pierīvēt arī citrona miziņu. Visu rūpīgi samaisa.
Ikdienā krēms labi garšos, uzziests uz svaigas maizes. To var ēst arī ar plānajām pankūkām.
Svētku reizē tunča krēmu ar karotīti pilda sāļajos smilšu mīklas groziņos, liek uz sāļajiem krekeriem, ietin lavašā. Rotā ar maurlociņiem, pētersīļiem.
Tuncis ar āboliem
• 200 g tunča savā sulā
• 200 g marinētu šampinjonu vai celmeņu
• 3 vidēji saldskābi āboli
• 1 vidēji liels sīpols
• 200 g salātu majonēzes
Nomizotus ābolus sagriež plānās šķēlītēs, nomizotu sīpolu pusripiņās. Šampinjonus sagriež četrās daļās. Pievieno gabaliņos sadalītu tunci. Lēni iemaisa majonēzi.
Ja gribas liesāku salātu versiju, majonēzes vietā izmanto bezpiedevu jogurtu.