Steidzīgajiem darbdienu vakariem: 5 padomi ātrākai un daudzveidīgākai ģimenes maltīšu pagatavošanai 0
Maltītes pagatavošana ģimenei nereti prasa daudz laika un enerģijas. Lai pēc garas darba dienas atvieglotu un paātrinātu ģimenes vakariņu pagatavošanas procesu, “Maxima Latvija” un “Masterpo” virtuves tehnikas vēstneši – šefpavāri Svetlana Riškova un Raimonds Zommers – sniedz vērtīgus padomus kā ātri, garšīgi un daudzveidīgi pagatavot ģimenes maltīti.
1. Gatavošanas procesā iesaisti visu ģimeni
Ik dienu sagatavot maltīti visai ģimenei ir liels izaicinājums. Ēdiena pagatavošana, kas garšotu visai ģimenei, nereti prasa daudz laika. Svetlana Riškova iesaka gatavošanā iesaistīt bērnus.
“Kopīga maltītes pagatavošana ar bērniem ir kvalitatīvi kopā pavadīts laiks. Gatavojot kopā bērni apzinās savu ieguldījumu un arī pašu gatavots ēdiens garšo labāk. Iesākumā var piedāvāt mazajam palīgam samaisīt dažādas sastāvdaļas, nomazgāt kādus produktus, sablendēt, izspiest sulu, pakāpeniski dodot sarežģītākus darbus.
Lielāki bērni jau ir lieliski palīgi ātrākai maltītes pagatavošanai. Pamēģiniet uzticēt bērniem dažādus pienākumus un būsiet pārsteigti, cik daudz viņi spēj paveikt paši,” norāda “Pavāru klubs” valdes priekšsēdētāja Svetlana Riškova.
2. Izmanto mazo virtuves tehniku
Gatavošanas paradumiem atbilstošas mazās virtuves tehnikas izvēle ievērojami atvieglo un paātrina maltīšu sagatavošanu. Ja ģimene nav liela, bet iecienīti ir dažādi svaigie vai saldie kokteiļi un dārzeņu biezeņi, tad lieti noderēs mazais jeb ceļojuma blenderis.
“Ceļojuma blenderi izmantoju ne tikai izbraucienos, bet arī mājas apstākļos, kad nepieciešams sagatavot nelielu daudzumu. Tas ir praktisks un neaizņem daudz vietas,” uzsver Svetlana Riškova.
“Mazā virtuves tehnika jāizvēlas atbilstoši katras ģimenes lielumam un gatavošanas paradumiem. Ikdienas lietošanai noderīgs palīgs ir rokas blenderis, kas pilda trīs funkcijas – ar to var putot, sablenderēt vai samalt dažādus produktus.
Tas ir praktisks un kompakts. Arī elektriskais grils būs vienlīdz ērti lietojams gan gaļas ēdienu grilēšanai, gan tostermaižu pagatavošanai,” stāsta restorāna “Entresol” šefpavārs Raimonds Zommers.
Pavāri atzīst, ka mazā virtuves tehnika nereti kalpo kā palīgs maltīšu pagatavošanai un var kļūst par iedvesmu jaunu recepšu atklāšanai.
3. Gatavo vairāk un retāk
“Kad uznāk gatavošanas iedvesma, sagatavo vairāk un ēdienu sasaldē mazās porcijās. Tā steidzīgos darba dienu vakaros varēsi ietaupīt gatavošanas laiku. Viss, kas būs jādara – jāatsaldē, jāsasilda un jābauda,” stāsta Raimonds Zommers.
Sasaldēšanai īpaši piemēroti ēdieni ir sacepumi, zupas un gaļa. Piemēram, sasaldētu maltās gaļas mērci varēsi izmantot arī lazanjas ātrākai pagatavošanai vai kā piedevu dārzeņu sacepumam.
Uz katra maisiņa vari ar marķieri uzrakstīt pagatavošanas laiku un sastāvu, lai tie nesajuktu, būtu pārskatāmi un varētu sekot līdzi, cik ilgi sasaldētā maltīte gaida savu kārtu saldētavā.
Neaizmirstiet arī par dārzeņu un ogu sasaldēšanu ziemai – kubiņos sagriezts ķirbis lieliski noderēs krēmzupu ātrākai pagatavošanai, sarīvēti burkāni – zupai, dilles – dažādu ēdienu papildināšanai, savukārt zemenes, mellenes, avenes un citi labumi līdz jaunajai sezonai būs vērtīgs ātras maltītes pagatavošanas pamats.
4. Piešķir ēdienam krāsu
Lai maltīte šķistu kārdinoša visai ģimenei, Svetlana Riškova iesaka piešķirt ēdienam krāsu. “Jo krāsaināks ēdiens, jo saistošāks tas, iespējams, būs bērniem. Tas ir īpaši būtisks faktors mazēdājiem. Košs ēdiens ir veids, kā piesaistīt bērna uzmanību un interesi,” uzsver Svetlana Riškova.
Lai maltīti padarītu krāsainu, ēdienam var pievienot dabīgās krāsvielas – dzērveņu, burkānu vai biešu sulu. Zaļo krāsu piešķirs sablenderēti spināti vai citi zaļumi, savukārt kartupeļu biezenim var pievienot ķirbi – sulīgi dzeltenās krāsas iegūšanai.
5. Atklāj jaunas garšas izmantojot ēteriskās eļļas
Raimonds Zommers atklāj paņēmienu, kā ēdienam piešķirt īpašu aromātu: “Eļļas smidzinātājs šobrīd Latvijā sāk iekarot popularitāti. Zināms, ka tas izmantojams cepampannas ieeļļošanai pirms cepšanas uz pannas vai cepeškrāsnī. Tam ir arī vēl kāds pielietojums – ēdiena apsmidzināšana ar ēterisko eļļu tieši pirms pasniegšanas.
Ir desmitiem dažādu eļļu un tikai viens piliens var mainīt visu ēdiena garšu. Uzsmidzini to zupai vai tikko no krāsns izņemtam cepetim un jutīsi ne tikai lielisko aromātu, bet arī jaunas garšas nianses.” Šāda metode padara gatavošanas procesu aizraujošāku un saglabā intrigu par maltītes gala rezultātu līdz pat pasniegšanas brīdim.