Foto – Uldis Muzikants

Pieneņu medus un Miķelīši 2

Pavasaros “Laurīšu” saimniece allaž vāra pieneņu medu. Ņem 200 pieneņu ziedu, uzlej litru ūdens, pievieno šķēlītēs sagrieztu citronu un stundu vāra. Tad visu caur sietiņu izkāš, šķidrumam pieber kilogramu cukura un vāra vēl aptuveni stundu, līdz šķidrums sabiezē.

Reklāma
Reklāma
Mājas
Ideālais banānu uzglabāšanas veids – tie nekļūs melni nedēļām ilgi
Kokteilis
FOTO. Alla Pugačova pārvērtusies līdz nepazīšanai
7 lietas, kas notiek ar ķermeni, ja rītu sāc ar kafijas tasi tukšā dūšā
Lasīt citas ziņas

Viņa pirms trim gadiem sākusi gatavot arī garšaugu maisījumus. Pirmais bijis Možums, bet kādā Miķeļdienas tirdziņā, gatavojot preces, sākusi domāt: Možums – kas tur sevišķs? Parasta lieta! Miķelītis uzreiz izklausās interesantāk! Tagad jau top septiņi dažādi maisījumi ar šādu nosaukumu, respektējot pircēju atšķirīgās vēlmes. – Kādam nepatīk baziliks, cits turpretī nespēj pat iedomāties, kā bez tā pagatavot zupu vai mērci, – piebilst saimniece. Pēdējā laikā pircēji visvairāk iecienījuši Miķelīti 7, kura sastāvā ir izops, baziliks, ķiploki, sīpoli, raudene, burkāni, dilles, paprika, pētersīļi un estragons. – Ļaudis kādu laiku bija piemirsuši raudeni, taču ne velti senie grieķi to sauca par kalnu prieku. Ķīnā raudene izsenis uzskatīta par zālīti pret visām kaitēm. Šo garšaugu maisiņš kabatā nodrošina veiksmi, prieku un labu veselību.

Par garšaugu izmantošanu uzturā Ņina interesējusies jau sen, bet, gatavojot savus maisījumus, visvairāk ideju smēlusies no Latvijā pazīstamās kulinārijas un gastronomijas pārstāves, žurnālistes, tulkotājas un “Radio SWH” balss Ivetas Galējas grāmatas “Garšaugi”. – Veidojot maisījumus, vispirms grāmatā rūpīgi izpētīju informāciju par to savstarpējo saderību. Tāpat svarīgas ir pamatzināšanas par katra garšauga ievākšanu un pareizu uzglabāšanu. Kad tās apgūtas, tad gan tikai garšošanas vaina, – smej saimniece.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ņina garšaugus kaltē speciālās kastītēs caurvējā šķūņaugšā, bet pēc tam uzglabā virtuvē radiatoru tuvumā. Žāvējot garšaugiem nedrīkst piekļūt putekļi, savukārt uzglabājot būtisks ir sausums, lai augi nezaudētu krāsu, garšu un smaržu. Tāpat ļoti svarīgi, lai dilles, izops, baziliks un pārējie garšaugi būtu auguši tīrā vidē, nevis lielceļa malā. Nesen saimniece iegādājusies speciālu ierīci žāvēšanai, bet pagaidām to izmanto tikai dillēm. Viņai tuvāks viss dabiskais.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.