Valsts prezidenta kundze Iveta Vējone un šefpavārs Mārtiņš Rītiņš piedalās nodibinājuma “Mārtiņa fonds” Ziemassvētku ieskandināšanas pasākumā restorānā “Vincents”.
Valsts prezidenta kundze Iveta Vējone un šefpavārs Mārtiņš Rītiņš piedalās nodibinājuma “Mārtiņa fonds” Ziemassvētku ieskandināšanas pasākumā restorānā “Vincents”.
Foto-LETA

Starptautiska žūrija noteikusi 30 Latvijas labākos restorānus 2015. gadā 0

Pieaicinot kompetentu šefpavāru žūriju no ārvalstīm, trešo gadu pēc kārtas noskaidroti labākie restorāni Latvijā un „Ekselence labākā restorāna Latvijā 2015” titulu ieguvis restorāns „Vincents”, otrajā vietā ierindojies „Bibliotēka No.1 restorāns”, bet godpilno trešo vietu ieņem restorāns „Muusu”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

„Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2015” nosaka atbilstoši starptautiskajai praksei – vispirms interneta aptaujā vietējie žurnālisti, gardēži un restorānu jomas eksperti nobalsoja par viņuprāt labākajiem restorāniem, katru no tiem izvērtējot, piešķirot punktus par ēdienu, dzērieniem, apkalpošanu un atmosfēru. Pēc iegūto rezultātu apkopošanas pie darba ķērās starptautiska žūrija, kuru šogad veidoja 14 pieredzējuši profesionāļi no Vācijas, Zviedrijas, Igaunijas, Dānijas, Šveices, Somijas un Norvēģijas.

Apmeklējot restorānus, žūrija katram no tiem individuāli piešķīra punktus. Maksimālais punktu skaits, ko restorāns varēja iegūt, bija 200 punkti – 80 punktus par ēdienu; 50 punktus par apkalpošanu; 40 punktus par dzērieniem un 30 punktus par atmosfēru restorānā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, „Ekselence labākie restorāni Latvijā 2015” sarakstā iekļuvuši 10 jaunpienācēji. „Tā ir trešā daļa no labāko saraksta, kas liecina par veselīgu nozares attīstību, tādēļ svarīgi ir nestāvēt uz vietas, bet turpināt iesākto”, stāsta projekta iniciators Normunds Norenbergs. Viņš pauž gandarījumu, ka ārvalstu šefpavāri atzinīgi novērtējuši Latvijas restorānus un izteikuši vēlmi atgriezties Latvijā.

“Mēs dodamies uz restorāniem, lai piedzīvotu pārsteigumu. Vienlaikus baudot kulinārijas meistaru gastronomiskos šedevrus, kas bieži vien ir pielīdzināmi īstiem mākslas darbiem, mēs sagadājam sev patiesu svētku sajūtu un prieku. Šogad Latvijas labākajiem restorāniem ir izdevies pārsteigt starptautisko žūriju gan ar tiem raksturīgo viesmīlību un augsto klientu apkalpošanas līmeni, gan ar izdomu, virtuozām garšu kompozīcijām un ēdienu pasniegšanas prasmēm, kas iet roku rokā ar pasaules pavārmākslas tendencēm. Sveicu visus trīsdesmit laureātus, jo īpaši jaunpienācējus, un novēlu turpināt tiekties uz izcilību,” Normunds Staņēvičs, AS Rīgas piena kombināts (Food Union grupa) valdes priekšsēdētājs, konkursa “Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā” ģenerālsponsors.

Žūrijā darbojās Jouni Toivanen (Michelin šefpavārs, Somija), Sonja Fruhsammer (Michelin restorāna „Fruhsammer” šefpavāre, Vācija), Pelle Andersen (The Food Organisation of Denmark direktors, Dānija), Sampo Kantele (šefpavārs, Helsinku kulinārijas akadēmijas pasniedzējs, Somija), Tonis Siigur (restorāna „NOA” šefpavārs, Igaunija), Terje Ommundsen (restorāna „Plah” šefpavārs, Norvēģija), Antonio Colaianni (Michelin restorāna „Mesa” šefpavārs, Šveice), Charlotte Stougaard Negendahl (Michelin šefpavāre, Dānija), Arto Koskelo (restorānu kritiķis, Somija), Anton Bjurh (Michelin restorāna „Gastrologik” šefpavārs, Zviedrija), Per Mandrup (Pasaules šefpavāru asociācijas, kulinārijas sacensību komitejas viceprezidents, A līmeņa konkursu tiesnesis, Dānija), Martti Siimann (restorānu „Oko”, „Noa”, „Tuljak” īpašnieks, Igaunija), Peter Fruhsammer, šefpavārs, vīnzinis, Vācija), Tommy Raanti (šefpavārs, Norvēģijas kulinārijas institūts, Norvēģija).
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.