Anta Kučere teic, ka rudzupuķes ir bioloģiskās kosmētikas pamatu pamats.
Anta Kučere teic, ka rudzupuķes ir bioloģiskās kosmētikas pamatu pamats.
Foto – Dainis Bušmanis

Starp rudzupuķēm un lavandām. Kokneses “Janavās” top ekoloģiski ziedūdeņi un krēmi 3

“Pensiju saņemu, varētu arī nestrādāt, bet tā dzīvot taču būtu ļoti garlaicīgi. Varbūt gadu tā varētu izturēt,” domā Anta Kučere (67) no Koknese novada. Vides veselības bioloģiskajā saimniecībā “Janavas” viņa audzē rozes, lavandas, rudzupuķes un citus augus, no kuriem gatavo barojošu krēmu “Beāte” un astoņus dažādus ziedūdeņus un tonikus, zāļu tējas ar Latvijas ekoprodukta zīmi un garšvielu maisījumus, kā arī audzē ekoloģiskus dārzeņus un zaļumus, ko iecienījuši tiešās pirkšanas entuziasti.

Reklāma
Reklāma

Pēc receptes uz Franciju

Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Lasīt citas ziņas

“Pirms septiņiem gadiem kāda paziņa man teica: “Tu taču daries ar tām zāļu tējām, pirtslietām – raksti projektu!” pirmo no astoņiem ar Eiropas Savienības fondu atbalstu īstenotajiem projektiem atceras Anta Kučere. Pateicoties Valsts izglītības attīstības aģentūras mūžizglītības programmai “Leonardo da Vinci” un pašas autores uzņēmībai doties uz Franciju, lai apgūtu aromātisko augu pārstrādi un bioloģiskās kosmētikas ražošanu, projekts pārvērtās veiksmes stāstā. Barojošais un mitrinošais krēms “Beāte” tiek gatavots pēc senas franču receptes tikai no dabiskām sastāvdaļām: rožu ziedlapiņu destilāta, rudzupuķu ziedūdens, ēteriskajām eļļām un bišu vaska. Par Eiropas Savienības fondu līdzekļiem saimniecībā uzcelta arī neliela kosmētikas ražotne, divas siltumnīcas, kur briest dārzeņi un zaļo augi kosmētikas ražošanai, bet bijusī saimniecības ēka pārtapusi fasētavā, kur tiek iepakota un uzglabāta saimniecībā saražotā produkcija, tajā skaitā zāļu tējas, garšaugi un dārzeņi.

“Tieši savā dzimšanas dienā, ne vārda neprotot franciski, lidoju uz Marseļu. No lidmašīnas izkāpusi, uz ielas angliski uzrunāju sava vecuma cilvēkus. Bet viņi tik lepni – nosprauslojas gluži kā mans kaķis un iet tālāk,” stāsta “Janavu” saimniece. Trīs nedēļas viņa pavadīja nelielā ciematā 40 kilometrus no Marseļas, apgūstot no kādas francūzietes destilēšanas un sejas krēmu gatavošanas māku. Bijusī kāda liela kosmētikas uzņēmuma tehnoloģe, sapratusi, cik daudz skaistumkopšanas līdzekļos dažādu ķīmisku vielu, nopirkusi kalnos māju, lai audzētu rozes, rudzupuķes, lavandu un nelielā ražotnē no pašas audzētajiem ziediem destilētu ziedūdeni un gatavotu krēmus un ārstniecisko augu tonikus, starp citu, arī iekšķīgai lietošanai.

CITI ŠOBRĪD LASA
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.