Foto: Ekrānuzņēmums no “Facebook”/PKS “Straupe”

SPKC saņēmis vēl divus laboratoriski apstiprinātus rezultātus par E.coli infekciju “Straupes” darbiniekiem 0

Piektdien Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) saņēmis vēl divus laboratoriski apstiprinātus E.coli infekcijas rezultātus piena ražošanas uzņēmuma “Straupe” darbiniekiem, aģentūru LETA informēja SPKC.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. 10 neparastākās kafejnīcas Latvijā, ko ir vērts apciemot
Masks cer uz Trampa plāna izgāšanos? Nu jau nekas vairs netiek slēpts
FOTO, VIDEO. Valsts policijas izmeklētāja izliekas par savu mirušo māti, lai viņu nesodītu par cietsirdīgu izturēšanos pret suņiem
Lasīt citas ziņas

Vienam darbiniekam konstatēta Šiga toksīnu producējošā E.coli un vienam – enteropatogēnā E.coli.

Par laboratorisko izmeklējumu rezultātiem informēts arī Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). Šobrīd epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās, sadarbojoties ar kolēģiem no PVD, norāda SPKC.

CITI ŠOBRĪD LASA

Līdz ar to kopumā infekcija laboratoriski līdz šim apstiprināta deviņiem uzņēmuma darbiniekiem.

Piena ražošanas uzņēmuma “Straupe” valdes priekšsēdētājs Imants Balodis apstiprinājis, ka uzņēmumā konstatēti vēl divi E.coli infekcijas gadījumi. Tie apstiprināti diviem šoferiem, kas nekādā veidā neesot bijuši iesaistīti sveramās produkcijas ražošanā un manuālajā fasēšanā.

Šobrīd uzņēmumā tiek veikti ražotnes un iekārtu ārpuskārtas mazgāšanas un dezinfekcijas pasākumi, kā arī tiek īstenotas atkārtotas personāla apmācības, skaidroja uzņēmumā.

Visi darbinieki, kuriem konstatēta E.coli infekcijas klātbūtne, nekavējoties pēc analīžu rezultātu saņemšanas uz laiku atstādināti no darba pienākumu veikšanas un atrodas ģimenes ārstu uzraudzībā.

Jau vēstīts, ka līdz šim laboratoriskās pārbaudēs E.coli baktērijas klātbūtne nav apstiprināta nevienā piena ražošanas uzņēmuma “Straupe” produkcijas veidā, kā arī ņemtajos paraugos no ražošanas iekārtām, taras vai darbinieku rokām, aģentūru LETA informēja kompānijā.

Vienlaikus uzņēmums norāda, ka ar pilnu atbildību pret patērētāju drošību jau šobrīd no tirdzniecības vietām atsauc visus manuāli fasētos produktus. “Straupe” uzsver, ka pārbaudes joprojām turpinās, šķetinot baktērijas izplatības ceļu.

“Straupe” valdes priekšsēdētājs Imants Balodis informē, ka ceturtdien un trešdien uz E. coli klātbūtni tika pārbaudīti 42 darbinieki, kuri iesaistīti produkcijas ražošanā un izplatīšanā (loģistikā). Par nēsātājiem atzīti septiņi darbinieki, no kuriem četri bija tieši iesaistīti ražošanas procesos. Visi šie darbinieki, nekavējoties pēc analīžu rezultātu saņemšanas, uz laiku tika atstādināti no darba pienākumu veikšanas un nosūtīti ģimenes ārstu uzraudzībā.

Reklāma
Reklāma

Balodis norāda, ka uzņēmuma šī brīža galvenais uzdevums ir darīt visu iespējamo, lai produkcija, kas nonāk pie klientiem, ir lietošanā droša. Tāpēc ir sākta manuāli fasētās produkcijas atsaukšana no tirdzniecības. Vienlaikus produkcija, kas fasēta automatizēti, tostarp fasēta piena, krējuma, paniņu un sviesta produkti, ir patēriņam droša, apgalvo Balodis.

“Šobrīd par notikušo ir daudz jautājumu, turklāt nebūtu pareizi spekulēt ar versijām, kuras nav laboratoriski apstiprinātas. Ceram, ka ar kontrolē iesaistīto iestāžu palīdzību tiks noskaidrots arī tas, kā mūsu darbinieki kļuvuši par E. coli baktērijas nēsātājiem, jo mums šādu izmeklēšanas iespēju nav,” pauž Balodis.

Uzņēmumā aģentūru LETA informēja, ka “Straupe” šobrīd primāri koncentrējas uz to, lai iespējami ātri izņemtu no tirdzniecības visus manuāli fasētos produktus, atstājot pārdošanā tikai automatizēti fasētos, tādēļ uzņēmuma zaudējumu apmērus šobrīd vēl nevar novērtēt.

Tāpat “Straupe” skaidroja, ka ir mazumtirdzniecības tīkli, kas paši no tirdzniecības atsaukto produkciju utilizē un ir atsevišķi tirgotāji, no kuriem uzņēmums sācis manuāli fasēto un sveramo produktu izņemšanu un utilizēšanu. “Straupe” ar katru tirgotāju strādā individuāli un šobrīd joprojām apkopo informāciju par atsaukto produktu apmēru.

Piena ražošanas uzņēmums “Straupe” patlaban jau ir veicis un turpina veikt nepieciešamos drošības pasākumus, lai visa uzņēmuma saražotā produkcija ir patērātājam lietošanā droša.

Šobrīd ir apturēta ražošanas līnija, kurā produkti tiek fasēti manuāli, savukārt automatizētā produktu fasēšana turpinās, jo šajā posmā produkti nenonāk saskarē ar darbiniekiem.

Balodis uzsver, ka produkcija, kas fasēta automatizēti, ir patēriņam droša. “Jau sākta uzņēmuma telpu dezinfekcija, lai mēs būtu dubultā droši, ka neviena baktērija nav “izsprukusi” cauri. Vēlos uzsvērt, ka šobrīd nav pierādīts, ka mūsu uzņēmuma produkcijas lietošana ir saistīta ar inficēšanos bērnudārzos,” pauž Balodis.

Jau ziņots, ka ceturtdien preses konferencē par enterohemorāģiskās E.coli infekcijas gadījumu epidemioloģisko izmeklēšanu Pārtikas veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis informēja, ka uz laiku daļēji apturēta piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības “Straupe” darbība sakarā ar E.coli baktēriju piesārņotu pārtikas produkciju, vairākiem uzņēmuma darbiniekiem konstatējot minēto infekciju,.

Apturēta uzņēmuma fasēšanas līnija, kurā produkti manuāli tika pildīti atkārtoti izmantojamos traukos. PVD pieņēmis lēmumu uz laiku apturēt šo produktu līniju un iesaka to nelietot uzturā. Tie varētu būt šķidri produkti plastmasas trauciņos, piemēram, piens vai krējums.

Uzņēmums ar šiem produktiem apgādājis 14 izglītības iestādes laikā, kad ar E.Coli izraisītu zarnu infekciju saslima vairāki šo iestāžu audzēkņi dažādos Latvijas reģionos. Veicot pārbaudes pirmsskolas izglītības iestāžu ēdināšanas blokos, PVD ņēma dažādu pārtikas produktu, tostarp piena produktu, gaļas, augļu un dārzeņu, kā arī gatavo ēdienu paraugus laboratoriskajai izmeklēšanai.

Tāpat pārbaužu laikā tika iegūta informācija par pārtikas produktu piegādātājiem, tostarp PKS “Straupe”.

Arī šajā uzņēmumā ražoto produktu paraugi nosūtīti laboratoriskajai izmeklēšanai uz verotoksigēnā E. Coli klātbūtni.

Līdz šim saņemtie pārtikas produktu laboratorisko izmeklējumu rezultāti bijuši atbilstoši.

PVD ir uzdevis “Straupei” atsaukt no tirdzniecības visus manuāli fasētos piena produktus, kuri ražoti līdz šodienai – 10.aprīlim, kā arī veikt nekavējošu ārpuskārtas mazgāšanu un dezinfekciju fasēšanas telpai un iekārtām, kā arī organizēt atkārtotas darbinieku apmācības higiēnas jautājumos.

Produktu fasēšanas līnijas darbs, kurā produktu fasēšana notiek automatizēti, nav apturēta, jo šajā posmā produkti nenonāk saskarē ar darbiniekiem.

Kā norādīja SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, septiņiem šī uzņēmuma darbiniekiem atklāta E.coli infekcija un šie darbinieki iesaistījušies pārtikas produkcijas sagatavošanā.

Produkciju, visticamāk, piesārņojuši cilvēki – uzņēmuma darbinieki, pārnesot baktēriju uz ēdienu. Kā norādīja SPKC pārstāvis, darbiniekiem varēja arī nebūt jūtamu simptomu. Vēl turpinās sekvencēšanas datu ieguve un analīze. Pašreizējie pierādījumi par bērnu un darbinieku saslimšanas saistību vēl ir netieši – vēl jāsalīdzina darbinieku un saslimušo bērnu saslimšanas atbilstība.

Paņemti paraugi arī vairākās fermās, lai noskaidrotu atbilstību serotipiem, taču infekcijas pārnese bijusi no cilvēkiem, pat ja avots varētu būt kāds liellops.

Tāpat vēstīts, ka SPKC otrdien sācis epidemioloģisko izmeklēšanu vēl trīs Šiga toksīnu producējošo E. coli infekcijas gadījumos, liecina informācija SPKC mājaslapā.

Saslimušie ir divi pieaugušie un viens jaunietis vecuma grupā no 15 līdz 18 gadiem. Saslimušie ārstējas ambulatori. Kā norāda SPKC, patlaban nevar apgalvot, ka šie gadījumi ir saistīti ar uzliesmojumu un ir nepieciešamas papildu laboratoriskā pārbaude.

Līdz ar to kopā līdz šim reģistrēti vismaz 60 E. coli saslimšanas gadījumi, lielākā daļa bērniem. Saslimšanas gadījumi konstatēti dažādās Rīgas priekšpilsētās, Liepājā, Jelgavas, Ropažu, Ķekavas, Salaspils, Ādažu, Siguldas, Cēsu un Dienvidkurzemes novados. Vairāki bērni stacionēti un turpina ārstēšanos Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā ar dažādu slimības gaitu. Citi turpina ārstēšanos mājas apstākļos, daļai saslimušo arī nav konstatēti slimības simptomi.

PVD pārbaudēs noņemtajos 140 pārtikas produktu paraugos un 19 nomazgājumos no ārējās vides objektiem un personāla rokām Šiga toksīnu producējošā E. coli jeb zarnu nūjiņas infekcija nav konstatēta.

Tāpat dienests saņēmis atbildes par 84 nomazgājumu paraugiem, kas izmeklēti uz higiēnas kritērijiem. Visi paraugi bijuši atbilstoši, aģentūrai LETA norādīja PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Svetlana Aļminoviča-Miļjanoviča.

SPKC skaidro, ka visiem cilvēkiem un dzīvniekiem zarnās ir baktērijas, ko sauc par Escherichia coli (E. coli) jeb zarnu nūjiņu. Tās ir daļa no cilvēku normālās baktēriju floras un parasti nekaitīgas. Tomēr ir īpaši E. coli celmi, kas spēj veidot toksīnus jeb indīgas vielas un izraisīt nopietnu slimību.

Šos celmus dēvē par STEC/VTEC (Šigas toksīnu vai verotoksīnu veidojošā E. coli). Tie var izraisīt smagu, asiņainu caureju, kas dažos gadījumos rada akūtu nieru mazspēju, kam nepieciešama intensīva aprūpe.

Šo celmu galvenais rezervuārs ir zālēdāji dzīvnieki, īpaši liellopi. Izraisītājs izdalās no dzīvnieka vai no cilvēka organisma ar fekālijām. Cilvēks var inficēties, lietojot uzturā inficētu pārtiku, nepietiekami termiski apstrādātu liellopu gaļu, nevārītu pienu, nemazgātus vai neapstrādātus augļus vai dārzeņus. Iespējama arī infekcijas pārnešana tieši no cilvēka uz cilvēku.

SPKC atgādina pārtiku apstrādāt termiski atbilstoši, zem tekoša ūdens skalot augļus un dārzeņus, un īpaši tos produktus, kas netiks termiski apstrādāti pirms patēriņa. Ja parādās infekcijas simptomi – krampjveida sāpes vēderā vai asiņaina caureja – nekavējoties jāsazinās ar ārstu.

“Straupe” 2024.gadā strādāja ar 9,637 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6,6% vairāk nekā gadu iepriekš, bet uzņēmuma peļņa bija 334 459 eiro, kas ir par 1,3% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina informācija “Firmas.lv”.

Kooperatīvs “Straupe” reģistrēts 1993.gadā. “Straupe” ražo un tirgo pienu, paniņas, jogurtu, sieru un citus piena produktus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.