Zupa, omlete, salāti: 3 receptes ar spinātiem! Un kā zaļumus uzglabāt līdz ziemai? 0
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
“Vai spinātus var sasaldēt ziemai?” – jautā Irma Z.
Saldēšana ir vienkāršākais paņēmiens, kā uzglabāt spinātus bez lieliem vitamīnu un mikroelementu zudumiem.
• Lai tos sagatavotu saldēšanai, vispirms rupji sagriež, 2 minūtes blanšē verdošā ūdenī, tad strauji atdzesē, ievietojot ledusaukstā ūdenī. Pēc tam rūpīgi nosusina, saliek produktu saldēšanai paredzētajos maisiņos un ievieto saldētavā.
• Noteikti jāievēro, ka spināti nedrīkst būt mitri un tiem nedrīkst piekļūt mitrums, citādi spināti sabojāsies. Lai tas nenotiktu, lapiņas var guldīt uz papīra dvieļa loksnēm.
• Spinātus var salikt maisiņos arī nesagrieztus. Kad ziemā tos izņem no saldētavas, maisiņus nedaudz saspiež, un lapas pašas sabirst mazos gabaliņos.
• Zaļās spinātu lapas var sablendēt. Lai būtu vieglāk to izdarīt, pielej nedaudz ūdens. Masu pilda ledus saldēšanas trauciņā un ievieto saldētavā. Kad sasaluši, pārliek lielākā traukā vai saldēšanai paredzētos maisiņos un ievieto saldētavā.
• Spinātus arī var konservēt kopā ar zaļumiem. Šis ir aromātisks maisījums, ko var pievienot zupām un sautējumiem. Lai piepildītu divas puslitra burciņas, vajadzēs 600 gramu spinātu, 250 gramu zaļumu (pētersīļi, dilles, selerijas), 35 gramus sāls un 300 mililitru ūdens.
• Spinātus nomazgā, notecina lieko ūdeni un sagriež. Pievieno smalki sakapātus zaļumus un aplej ar verdošu ūdeni, kurā izšķīdināts sāls. Pavāra pāris minūšu un saliek burkās. Sterilizē 85 °C aptuveni 20 minūtes. Šie konservi ir diezgan sāļi, tāpēc ēdienam sāli tikpat kā vairs nevajag.
Pastas salāti ar spinātiem
Sastāvdaļas:
• 120 g pasta penne makaronu
• 1 paciņa vītināta šķiņķa
• 100 g ķirštomātu
• 100 g ananasa
Zaļumu mērcei:
• 2 saujas smalklapu spinātu
• 1 citrons
• 2 ķiploka daiviņas
• 1–2 ēdamkarotes Extra Virgin olīveļļas
Pagatavošana:
Novāra pastu un atdzesē. Ķirštomātus pārgriež uz pusēm, vītināto šķiņķi saplucina smalkāk un pievieno pastai. Saldumam pieliek ananasa šķēlītes.
Gatavo zaļumu mērci jeb gremolatu. Spinātus, ķiploka daiviņas un citrona miziņu sīki sakapā. Pievieno citrona sulu un olīveļļu. Mērci pārlej salātiem.
Brokastu omlete ar spinātiem
Sastāvdaļas:
• 3 olas
• 1 ēdamkarote saldā krējuma
• 150 g spinātu
• 50 g rikotas siera
• 50 g cietā siera (rīvēšanai)
• eļļa cepšanai
• sāls, rīvēts muskatrieksts
Pagatavošana:
Sagriež rikotas sieru mazos kubiņos. Nomazgā un nosusina spinātus. Sakuļ olu, lēnām iemaisa spinātus un sieru. Pievieno sāli un muskatriekstu. Pannā sakarsē eļļu un uzlej sakulto masu, uzliek vāku un cep uz lēnas uguns aptuveni 6–7 minūtes, tad uzbārsta sarīvētu sieru un turpina cept, līdz tas izkusis.
Spinātu un brokoļu krēmzupa ar grauzdiņiem
Sastāvdaļas:
• 400 g brokoļu
• 300 g spinātu
• 100 g kausēta siera
• 200 ml saldā krējuma
• 1 sīpols
• 1 kartupelis
• 2 ķiploka daiviņas
• 2 ēdamkarotes eļļas vai sviesta
• 500–700 ml dārzeņu buljona
• maizes grauzdiņi
Pagatavošana:
Katlā apcep sīpolus, ķiplokus un kartupeļus. Pielej karstu buljonu un vāra, līdz kartupeļi ir mīksti, tad pieber brokoļus un spinātus. Turpina vārīt aptuveni 10 minūtes. Pievieno kausēto sieru un saldo krējumu, uzvāra. Gatavo zupu nedaudz atdzesē un sablendē. Pasniedz ar grauzdiņiem un zaļumiem.
Īsi pirms pasniegšanas uzrīvē muskatriekstu.